Krzystof spettert hiv-bloed naar agenten: 'Fuck the police'

© Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag vijf jaar cel geëist tegen de Pool Krzystof W. (36) omdat hij een landgenoot in zijn gezicht zou hebben gestoken bij een pizzeria aan de Dierenselaan. Het slachtoffer hield een litteken over aan het steekincident op 9 maart. De verdachte, die hiv-positief is, spetterde ook nog bloeddruppels naar twee agenten. Ze raakten niet besmet.
De twee dronken Polen kregen eerst ruzie in een woning en op straat kwam het weer tot een woordenwisseling. Over wat er daarna in een portiek gebeurde, verschillen de versies. Het slachtoffer zegt dat hij plotseling in zijn nek en achterhoofd is gestoken door Krzystof W..
Maar die zegt zelf dat hij zich juist verweerde tegen een aanval van de ander. Het slachtoffer zou een mes in zijn handen hebben gehad dat de verdachte wilde afpakken. 'Ik was in een shock', zei hij in de rechtszaal. Hij vond de foto van het gehavende gezicht van het slachtoffer dat de rechter toonde 'vreselijk'. Het slachtoffer verloor veel bloed: onderaan het portiek lag een flinke plas. Er moesten zestien hechtingen in zijn gezicht.

Bloeddruppels naar agenten

'I did it, fuck the police', zei Krzystof W. toen de politie er destijds aan te pas kwam. Hij was zelf ook gewond, aan zijn hand, en zwiepte bloeddruppels naar de agenten, uitroepend dat hij hiv-positief was. De politiemannen waren een tijd bang besmet te zijn geraakt en hebben testen laten doen.
Volgens het OM is te bewijzen dat de verdachte de agressor was. Het OM vindt dat er sprake is van poging tot doodslag. Het stanleymes had een halsslagader kunnen raken. De officier van justitie noemde verder de hiv-bedreiging 'schokkend' en eiste vijf jaar cel, met aftrek van de ruim zes maanden dat Krzystof al vastzit. Ook zou het slachtoffer wat het OM betreft 10.000 euro smartengeld moeten betalen aan het slachtoffer.

'Slachtoffer liegt'

De advocaat vroeg om vrijspraak. Het slachtoffer heeft 'leugenachtig' verklaard, vindt de raadsman, onder meer over diens mate van dronkenschap. Verder was niet medisch aangetoond hoe diep de snijwonden waren. De verdachte zelf voegde nog toe dat hij 'alles achter zich wil laten'.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!