PvdA liep meerdere keren weg van formatietafel: 'Boos de ruimte uitgestoven'

Onderhandeling in Den Haag, eerder nog onder leiding van Piet Hein Donner
Onderhandeling in Den Haag, eerder nog onder leiding van Piet Hein Donner © Omroep West
DEN HAAG - Onderhandelaar Martijn Balster (PvdA) is meerdere keren weggelopen van de formatietafel. Dat bekende de sociaaldemocraat zaterdag in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.
Precies een half jaar na de verkiezingen presenteerden D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA het coalitieakkoord. Met daarin vooral lastenverzwaringen en nauwelijks bezuinigingen om alle plannen te kunnen betalen en de financiën van de stad weer 'op orde' te krijgen.
Vlak na het zomerreces - waarin de onderhandelaars doorwerkten - liep de spanning aan de formatietafel even enorm hoog op. De discussie ging tussen Anne Mulder (VVD) en de PvdA'er over de financiën en extra geld over Zuidwest. De PvdA stapte op en dreigde zodoende alsnog buiten de formatie te vallen. Een spoedberaad moest eraan te pas komen, waarna de gemoederen weer gesust werden.

'Vaker boos de ruimte uitgestoven'

Eerder hielden de onderhandelaars vol dat het formatieproces vooral zo lang duurde vanwege de eerdere mislukte formatie met Hart voor Den Haag en de sombere financiën. Maar van onderlinge frictie was volgens de betrokkenen geen sprake.
Dat blijkt toch iets anders te zitten, zo bleek uit de reactie van Balster in Spuigasten. Hij was namelijk niet één keer boos weggelopen, maar zelfs meerdere keren. 'Nou, ik denk dat ik wel vaker boos de ruimte uitgestoven ben', reageerde hij. 'Dat komt voor', herinnerde hij zich. 'Je bent natuurlijk echt over heel belangrijke zaken met elkaar in gesprek. Af en toe is het zo moeilijk om een goede oplossing te vinden.'

'Eventjes spannend'

Balster: 'We weten: de financiën staan er natuurlijk slecht voor, je moet ingewikkelde keuzes maken en dan komt er een aantal principiële zaken ook op tafel.' Hij gaf als voorbeeld: 'Je moet bij ons niet beginnen over een bezuiniging op het armoedebeleid. En dan kan het wel eventjes spannend worden, maar dat heeft iedereen wel eens.'
Toch kwam hij elke keer weer terug: 'Dan moet je even stoom afblazen en weer eens opnieuw naar de vraagstukken kijken. Soms moet je het ook even laten rusten en dan elkaar weer weten te vinden. En dat is goed gelukt.'

'Timmerman moet de boel herstellen'

Niet alleen de PvdA maakte de formatie bij tijd en wijle spannend, ook bij de VVD liepen de gemoederen in de laatste week voor de presentatie van het akkoord hoog op. De liberalen wilden niet akkoord gaan met de lastenverzwaring, waardoor de formatie dreigde te mislukken. 'Ja, dat heb ik ook gehoord dat dat zo was', zei onderhandelaar Mulder (VVD).
'We zijn met vijf partijen en al die partijen vinden verschillende dingen belangrijk. Ze zijn ook gepassioneerd om dat naar voren te brengen. Dat doen ze heel vocaal. Soms op een manier waarbij je de kans loopt dat de timmerman eraan te pas moet komen om te herstellen. Dat is wel gebeurd, maar ik denk dat dat wel goed is.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!