Eindelijk! Japanse Tuin dit najaar weer open voor publiek

Japanse Tuin
Japanse Tuin © thehague.com
DEN HAAG - Twee jaar lang was de bijzondere Japanse Tuin op Landgoed Clingendael gesloten vanwege corona. Maar deze herfst gaat de tuin eindelijk weer open. Tussen 15 en 30 oktober kan je genieten van de prachtige kleuren van de tuin.
Na de coronatijd zou de Japanse Tuin afgelopen voorjaar weer opengaan. Maar dat ging niet door omdat er een sperwer bleek te broeden. Aangezien deze beschermde roofvogel weinig voor komt in Nederland, moest die in alle rust kunnen broeden. De sperwer kreeg vier jongen en bracht ze groot in de tuin.
'Nu het broedseizoen voorbij is en de jongen zijn uitgevlogen, kan de tuin open voor publiek. De kans is groot dat de sperwer volgend jaar weer een nieuw plekje uitzoekt om een nest te bouwen. Een sperwer is iets minder honkvast dan bijvoorbeeld een gierzwaluw', zegt stadsecoloog Esther.

100 jaar oud

De komende tijd wordt er nog hard gewerkt aan het onderhoud van de tuin, zodat de veertig verschillende soorten mos, de sierkersen, de kamperfoelie op bamboestokken, de rode Japanse esdoorns en gele azalea's er weer mooi bijstaan. In de tuin staan bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud. De Japanse Tuin is de oudste en grootste Japanse tuin van Nederland.
De tuin was de privétuin van barones Daisy van Brienen (1871-1939), eigenaresse van Landgoed Clingendael. Alleen genodigden mochten in haar tuin komen. Pas sinds de jaren 60 zijn bezoekers welkom in de Japanse Tuin. In 2001 werd de tuin een Rijksmonument.

Slingerende paden

Er staan niet alleen Japanse en Chinese bomen en planten. Er zijn ook gunnera’s uit Chili en Amerikaanse eiken te vinden. De paden in de tuin slingeren en kronkelen, omdat ze in Japan geloven dat rechte paden slechte geesten aantrekken.
De Japanse Tuin is open van zaterdag 15 oktober tot met zondag 30 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur. Meer info staat op de site van de gemeente Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!