LEES TERUG | Veel gejoel klinkt bij rijtoer en balkonscène op Prinsjesdag

DEN HAAG - Op de derde dinsdag van september was Den Haag weer het toneel van Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander sprak de troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg en de minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), bood de miljoenennota van kabinet-Rutte IV aan aan de Tweede Kamer. In dit blog kun je teruglezen hoe de dag is verlopen.
Vanwege Prinsjesdag zijn diverse straten in Den Haag afgesloten voor het verkeer. Ook een aantal trams en bussen van HTM moet omrijden. Vanwege protesterende boeren is er in het centrum een noodbevel van kracht.

15.20 uur - Demonstratie bij Tweede Kamer

De vereniging Republiek demonstreert dinsdag bij de ingang van het tijdelijke Tweede Kamergebouw tegen de monarchie. Zo'n dertig mensen hebben zich verzameld en dragen een spandoek met de tekst 'Leve de koning', waarbij het woord koning is doorgestreept en het woord democratie erachter is geschreven. De republikeinen roepen verder leuzen zoals 'Leve de innovatie' en 'Leve het Nederlands elftal', en 'alles behalve de koning'.
De teksten zijn alternatieven voor 'leve de koning'. De vereniging wil dat het 'voortaan stil blijft na het uitspreken van de troonrede', schrijft de Republiek in een begeleidend persbericht. Traditiegetrouw roepen leden van de Eerste en Tweede Kamer na de troonrede drie keer hoera voor de koning. 'Kamerleden vertegenwoordigen de samenleving en zitten er niet voor een eerbetoon aan het staatshoofd en dienen hun hoera dus achterwege te houden.'

15.05 uur - De Mos: 'Dit kabinet laat Den Haag al jaren bungelen'

Hart voor Den Haag heeft geen goed woord over voor de kabinetsplannen van Rutte IV. 'Dit kabinet laat Den Haag, de derde stad van Nederland, al jaren bungelen', vindt Richard de Mos. 'Het heeft gemeenten op het gebied van jeugdzorg, de WMO en de bijstandsverlening opgezadeld met extra taken, zónder de daar bijbehorende financiële middelen. Hierdoor komt onze stad keihard in de problemen. Zeker omdat we als stad met miljoenen zijn gekort op het gemeentefonds.'
'Waar er tot 2027 wel ruim 1 miljard euro (!) beschikbaar is voor de crisisopvang voor asielzoekers en de huisvesting en inburgering van statushouders, kan Den Haag de rambam krijgen. We zien geen oplossing voor het sluiten van politiebureaus, bejaardencentra en ziekenhuis Bronovo. Er is nauwelijks ruimte voor infrastructurele investeringen, terwijl de gevestigde partijen onze stad, met alle gevolgen van dien (noem overbewoning), wel laat groeien als kool. En er is nog geen begin van een oplossing om de personeelstekorten in de zorg, het onderwijs en bij de politie op te lossen'

15.02 uur - SP'ers strijden voor hoger minimumloon

Lesley Arp en Janet Ramesar van de Haagse SP hebben vandaag meegedaan met de hoedjesparade voor een hoger minimumloon van 14 euro per uur. 'Tijd om de winsten te pakken en de lonen te verhogen!'

14.23 uur - Balkonscène

Tijdens de balkonscène klonk er gejuich, maar vooral veel gejoel rondom Paleis Noordeinde.
Balkonscène bij Paleis Noordeinde
Balkonscène bij Paleis Noordeinde

14.15 uur - Veel protest tijdens rijtoer

Tijdens de rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag is dinsdag op meerdere plekken luid protest te horen geweest. Verschillende groepen maken door te fluiten en boe te roepen hun onvrede met het overheidsbeleid kenbaar. Dat meldt Omroep West. Daarnaast waren op de Kneuterdijk en het Lange Voorhout omgekeerde vlaggen te zien in het publiek.
De demonstraten roepen leuzen als 'Rutte rot op' en trakteerden de koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia op boegeroep. Ook stonden ze met hun rug naar de koets.

14.05 uur - Koninklijke familie vertrekt

De koninklijke familie is vanaf de Koninklijke Schouwburg vertrokken naar Paleis Noordeinde waar de balkonscène zal plaatsvinden. Rond 14.15 uur kwam de familie aan op Paleis Noordeinde.

13.58 uur - 'Warme woorden over cultuur'

D66-leider Robert van Asten is te spreken over de aandacht voor cultuur in de Troonrede: 'Warme woorden van de Koning in de Troonrede over de waarde van Cultuur'.

13.56 uur - 'Samenleving is verdeelder dan ooit'

Hart voor Den Haag-raadslid Ralf Sluijs zegt een 'grimmige sfeer' te zien en te horen op Prinsjesdag. 'De samenleving is verdeelder dan ooit en dat wordt pijnlijk duidelijk tijdens de #rijtour. Kloof tussen de zaal binnen en de mensen buiten is exemplarisch voor de stand van het land.'

13.50 uur - Kinderen in Zuiderparktheater

Kinderen die vandaag vrij zijn van school worden vandaag opgevangen in het Zuiderparktheater: 'Wij letten op de kleintjes'.

13.25 uur - Koning draagt Troonrede voor

Koning Willem-Alexander draagt vanuit de Koninklijke Schouwburg de Troonrede voor. De koning noemt het zorgwekkend dat mensen het vertrouwen verliezen in het bestuur.
'We leven in een tijd van tegenstrijdigheden en onzekerheid', aldus de koning. 'Het is tegenstrijdig dat bestaanszekerheden onder druk staan en armoede toeneemt in een periode van economische groei en lage werkloosheid. Tegenstrijdig is het dat mensen zich in ons vrije land onvrij voelen om hun mening te geven uit angst voor harde reacties of zelfs bedreigingen.'
Koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander © Livestream NPO1
De koning sprak ook van een 'brute oorlog' in Oekraïne. Ook de verhoging van de energielasten noemde hij 'ernstig' voor een groep mensen die het nu lastig heeft om de rekeningen te betalen. 'Het is pijnlijk dat mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen.' Prijsstijgingen kunnen, ondanks maatregelen, niet voor iedereen worden gecompenseerd.
Het minimumloon gaat per 1 januari 2023 omhoog, evenals verschillende toeslagen. Ook moet werken meer gaan lonen door maatregelen die het kabinet neemt. Noodzakelijk beleid, zoals het aanpakken van het stikstofprobleem, mogen echter niet vertragen. Tegelijkertijd zijn er 'begrijpelijke bezwaren' van de boeren, zo sprak de koning uit. Toch is het niet te voorkomen dat bedrijven zich moeten aanpassen of in sommige gevallen uitgekocht zullen worden.
Kroonprinses Amalia
Kroonprinses Amalia © Livestream NPO1

13.12 uur - Glazen Koets is vertrokken

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia zijn inmiddels met de Glazen Koets vertrokken naar de Koninklijke Schouwburg, tegelijkertijd klinkt er gejoel en gefluit vanuit het publiek. Langs de route waren ook omgekeerde vlaggen te zien.
Het is de eerste Prinsjesdag waarbij prinses Amalia, die in december achttien werd, in haar functie als Prinses van Oranje betrokken is. Zij heeft dinsdag geen officiële taken.
© Livestream NPO1

12.56 uur - Politiekapel musiceert voor de deur van Paleis Noordeinde

12.52 uur - De hoes mag er af

De plastic hoes die over de rode loper bij de Koninklijke Schouwburg zat is daar inmiddels afgehaald in afwachting van de gasten.

12.45 uur - Prinsjesdag op radio en tv

Presentator Bob Brinkman praat je tot 15.00 uur op Den Haag FM helemaal bij hoe Prinsjesdag verloopt. Wanneer je niet zelf in de stad bent kun je Prinsjesdag 2022 ook volgen op het tv-kanaal van mediapartner Omroep West.

12.42 uur - Wachten bij Paleis Noordeinde

Bij Paleis Noordeinde is het goed druk vanmiddag, het publiek wacht er tot de Glazen Koets om 13.00 uur zal vertrekken op haar weg naar de Koninklijke Schouwburg.

12.29 uur - Boeren langs de route

Naast Oranjefans zijn ook boeren te zien langs de route waar de Glazen Koets zal rijden.

12.20 uur - Voorbereiding politie

Prinsjesdag is 'een grote operationele klus voor de politie', schrijft korpschef Henk van Essen op Twitter. 'Aan ons de taak om de dag ongestoord te laten verlopen.'

12.11 uur - Persoon aangehouden

Nieuwssite Regio 15 ziet dat er op de Bezuidenhoutseweg een persoon is aangehouden. Deze had een (protest)vlag aan een stok bij, maar wilde deze niet inleveren.

12.10 uur - Meer publiek op Kneuterdijk

12.09 uur - Oud-raadslid beleeft eerste Prinsjesdag als Kamerlid

Oud-raadslid Fonda Sahla (D66) maakt Prinsjesdag vandaag voor het eerst mee als Kamerlid. Ze zegt vereerd te zijn om in vak II plaats te mogen nemen.

12.00 uur - Extra uitzending Prinsjesdag

Op Den Haag FM houdt presentator Bob Brinkman je tot 15.00 uur op de hoogte van Prinsjesdag. Verslaggever Rosalyn van der Dussen spot je tegelijkertijd in de stad waar zij verslag doet!

11.25 uur - Mbo'ers stylen ministers en Kamerleden voor Prinsjesdag

Zonder make-up en met het haar nog in de war komen Tweede Kamerleden en ministers binnen in een kapsalon in Den Haag, ziet mediapartner Omroep West. Het is een jaarlijkse traditie dat mbo-leerlingen de make-up en het haar verzorgen van de bewindslieden.

11.20 uur - 'Je merkt bijna niks van de boeren'

In de ochtenduitzending van het RTL Nieuws werd geschakeld naar een verslaggever bij de Koninklijke Schouwburg. Er was toen nog weinig te merken van protesterende boeren, al bleek er toch al een te zijn...

11.05 uur - Paarden klaar voor rijtoer

De paarden die meelopen met de rijtoer van koning Willem-Alexander zijn er klaar voor!

10.15 uur - Militairen in ADO-stadion

In het stadion van ADO Den Haag start vandaag de officiële ceremonie van Prinsjesdag met het intreden van de vaandels. Militairen van alle soorten en maten trekken hun mooiste pak aan en oefenen nog voor de laatste keer de mars.

9.53 uur - VVD tevreden met ingrijpen bij demonstratie

VVD-er Lotte van Basten Batenburg is tevreden met het optreden van de politie. Agenten namen een aantal trekkers in beslag die onderweg naar het centrum zouden zijn. 'Goed zo! In Den Haag is geen ruimte voor demonstraties met trekkers of andere intimiderende voertuigen', schrijft het raadslid op Twitter.

9.48 uur - Protesterende boer in Laak

Protesterende boeren zijn ook in Laak te vinden, zo is er een trekker gespot op de Verheeskade.
Ook op het Korte Voorhout en bij de Koekamp heeft zich een aantal boeren verzameld, zonder trekker.

9.45 uur - Vlemmix maakt beeldje voor kroonprinses

Johan Vlemmix, Oranjefan pur sang, is deze dinsdag natuurlijk ook weer in Den Haag te vinden. Vroeg in de ochtend stond hij al bij Paleis Noordeinde met een beeldje dat hij voor kroonprinses Amalia heeft gemaakt. De kroonprinses is vandaag voor het eerst aanwezig bij Prinsjesdag.

9.30 uur - 'Demonstreren mag, ook op Prinsjesdag, maar niet met groot materiaal'

'Demonstreren mag, ook op Prinsjesdag, maar alleen niet met groot materiaal.' Dat zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) in een reactie op het boerenprotest in Den Haag tijdens Prinsjesdag.
Vanwege de veiligheid heeft de burgemeester een noodbevel afgegeven. De politie mag boeren die met hun trekker op weg zijn naar de stad tegenhouden en trekkers eventueel in beslag nemen.
'Dat zijn geen hardhandige maatregelen. Als je op een dag als vandaag - waarop veel mensen naar stad komen en een rijtoer plaatsvindt - met zulk groot materiaal binnenkomt, breng je de veiligheid van mensen gewoon in gevaar', zegt Van Zanen stellig. 'Dus of de boeren vertrekken, of ze worden weggesleept.'

9.15 uur - Politie neemt trekkers in beslag

Bij het Schenkviaduct heeft de politie een aantal trekkers in beslag genomen. Zij overtraden het noodbevel wat in Den Haag van kracht is. De boeren probeerden met de trekkers naar het centrum te rijden en luisterden niet naar aanwijzingen, zo melden agenten op Twitter.

9.11 uur - Van Limburg naar Den Haag

Prinsjesdag zorgt er ook voor dat de Oranjefans weer naar onze stad komen. Bjorn is vanuit Limburg naar onze stad gekomen. 'Doordat het de afgelopen jaren niet door is gegaan, is het extra dierbaar dat we met z’n allen hier mogen staan.'

8.30 uur - Eerste toeschouwers bij Paleis Noordeinde

Noodbevel in centrum

De gemeente Den Haag heeft op Prinsjesdag een noodbevel afgekondigd voor het centrum van de stad. Er wordt gevreesd voor een verstoring van de openbare orde en veiligheid. 'Boeren die met hun trekkers willen demonstreren in de stad, worden teruggestuurd en indien nodig vanaf de stadsgrens naar elders geleid.'

Prinsjesdag in Zuiderparktheater

Voor basisschoolkinderen en scholieren van de middelbare school die vandaag vrij zijn is er een speciaal programma in het Zuiderparktheater, er zijn dan workshops en verschillende optredens in het openluchttheater. Kinderen van 4 tot 12 jaar oud zijn in de ochtend welkom, jongeren tot en met 18 jaar zijn welkom in de middag.

Bob Staat Op in het Oranje

Het ochtendprogramma Bob Staat Op (7.00 - 10.00 uur) zorgt deze ochtend voor een voorbeschouwing van Prinsjesdag. Je hoort HTM over de omleidingen die trams en bussen moeten rijden nu er straten zijn afgezet voor de koninklijke tour en onze verslaggever staat vast langs de route.
Tussen 12.00 en 15.00 uur presenteert Bob Brinkman een extra uitzending rond Prinsjesdag. Daarbij worden natuurlijk ook de hoedjes die de Kamerleden vandaag dragen besproken en Ron Fresen (voormalig politiek verslaggever NOS) komt langs om de kabinetsplannen te bespreken.

HTM rijdt andere route

Het openbaar vervoer kent ook enkele wijzigingen: trams 1, 15, 16, en 17 en buslijnen 22, 24 en 28 rijden tijdelijk een andere route waarbij het centrum wordt gemeden. Die omleidingen duren tot 16.30 uur.

Rijtoer Glazen Koets

Omdat het Binnenhof gerenoveerd wordt zal koning Willem Alexander de Troonrede voordragen in de Koninklijke Schouwburg in plaats van de Ridderzaal. De afgelopen jaren werd, vanwege de coronamaatregelen, de rede voorgedragen in de Grote Kerk.
De Glazen Koets, met daarin de koning, koningin Máxima en kroonprinses Amalia, zal dit jaar weer een route rijden. Die gaat via het Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout en Korte Voorhout naar de Koninklijke Schouwburg.
Het deel van de route van de koets tussen de Koninklijke Stallen en het Tournooiveld gaat om 10.30 uur dicht. Het deel van de route tussen het Tournooiveld en de Bosbrug gaat om 6.00 uur dicht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!