Burgemeester Van Zanen: 'Demonstreren mag, ook op Prinsjesdag, maar niet met groot materiaal'

Burgemeester Van Zanen: 'Demonstreren mag, ook op Prinsjesdag, maar niet met groot materiaal'
Burgemeester Van Zanen: 'Demonstreren mag, ook op Prinsjesdag, maar niet met groot materiaal'
DEN HAAG - 'Demonstreren mag, ook op Prinsjesdag, maar alleen niet met groot materiaal.' Dat zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) in een reactie op het boerenprotest in Den Haag tijdens Prinsjesdag. Boeren demonstreren dinsdagochtend vroeg door het hun trekkers het centrum van Den Haag binnen te willen rijden. De politie heeft op verschillende plekken al tractoren tegengehouden en in beslag genomen.
Vanwege de veiligheid heeft de burgemeester een noodbevel afgegeven. De politie mag boeren die met hun trekker op weg zijn naar de stad tegenhouden en trekkers eventueel in beslag nemen.
'Dat zijn geen hardhandige maatregelen. Als je op een dag als vandaag - waarop veel mensen naar stad komen en een rijtoer plaatsvindt - met zulk groot materiaal binnenkomt, breng je de veiligheid van mensen gewoon in gevaar', zegt Van Zanen stellig. 'Dus of de boeren vertrekken, of ze worden weggesleept.'

'Boeren zijn welkom, maar niet met groot materiaal'

'De boeren zijn heel erg welkom in Den Haag op Prinsjesdag, maar gewoon niet met groot materiaal. Ze mogen demonstreren op alle plekken die wij hebben aangewezen, zoals de Koekamp, rond het Spui, het Malieveld of ze kunnen zich ook tussen het publiek langs de rijtoer voegen', somt de burgemeester op.
'Demonstraties op Prinsjesdag zijn niets nieuws onder de zon, zo gaat het altijd. Het hoort bij Den Haag, het hoort bij de democratie, het is een grondrecht', vertelt hij verder. 'Daar zijn wij ook heel goed op voorbereid. Zo is er heel veel politie op de been die al eigenlijk sinds vannacht aan het werk is om het allemaal ordelijk te laten verlopen en om er een feestelijke en veilige Prinsjesdag van te maken voor iedereen.'

Begrip voor de boeren

De burgemeester van Den Haag zegt te begrijpen dat de boeren op deze derde dinsdag van september komen protesteren in de hofstad. 'Den Haag is natuurlijk de stad van het parlement en van de regering. Dat mensen dus komen demonstreren mag, ook op Prinsjesdag. Maar het mag alleen niet met groot materiaal, zoals de boeren met hun trekkers nu doen', legt hij uit.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!