Langdurige stadionverboden en vele aanhoudingen na rellen ADO-Excelsior

DEN HAAG - Er zijn ruim 50 landelijke stadionverboden door de KNVB uitgegeven na de rellen bij de wedstrijd van ADO Den Haag tegen Excelsior Rotterdam. In sommige gevallen mogen mensen meer dan tien jaar geen voetbalstadion meer in. Ook zijn er inmiddels 39 personen aangehouden en er wordt gezocht naar meer verdachten, daarom zijn er dinsdagavond beelden te zien bij Opsporing Verzocht.
Het gaat om relschoppers die betrokken waren bij de ongeregeldheden in en om het ADO-stadion rond de verloren promotiewedstrijd op 29 mei. Onder meer de Mobiele Eenheid (ME) moest er aan te pas komen toen een deel van de Haagse supporters de aanhang van de tegenpartij bekogelde. Ook buiten het stadion ging het mis: er werden spullen vernield en agenten werden bekogeld. Tijdens de rellen konden acht verdachten worden aangehouden, later volgden nog zestien aanhoudingen.
Meteen na die wedstrijd konden al acht verdachten worden aangehouden door de politie. 31 andere verdachten konden na onderzoek opgepakt worden. Dinsdagavond gaat de zoektocht naar andere verdachten door en worden er opnieuw beelden getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. 'Deze beelden zijn van relschoppers waarvan de identiteit nog niet zijn vastgesteld.'

Zittingen in najaar

Eerder kwamen er al tips binnen nadat beelden te zien waren op sociale media en de website van de politie. 'Naar aanleiding van de binnengekomen tips en het verdere onderzoek werden de verdachten aangehouden, uitgenodigd en gehoord. Van de reeds gehoorde verdachten zijn er door het Openbaar Ministerie in het najaar politie rechtszittingen gepland.'

Stadionverboden voor meer dan tien jaar

Inmiddels zijn er ruim 50 landelijke stadionverboden door de KNVB uitgereikt. Dat kon gebeuren door een intensieve samenwerking tussen ADO Den Haag, de KNVB en het Openbaar Ministerie. Een deel van de stadionverboden geldt voor een jaar, maar er zijn ook langere verboden uitgedeeld. In sommige gevallen mogen mensen meer dan tien jaar het stadion niet in. De politie verwacht dat er nog een flink aantal stadionverboden bij zal komen. Naast de landelijke verboden heeft ADO Den Haag nog voorwaardelijke stadionverboden opgelegd.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!