Opnieuw wordt gemeenteambtenaar verdacht van identiteitsfraude met reisdocumenten en rijbewijzen

Foto ter illustratie: CardMapr (Unsplash)
Foto ter illustratie: CardMapr (Unsplash)
DEN HAAG - Opnieuw wordt een ambtenaar van de gemeente Den Haag verdacht van frauduleus handelen. Een 32-jarige man wordt verdacht van 'het voorhanden hebben en afleveren van valse reisdocumenten en rijbewijzen'. De Hagenaar werd afgelopen woensdag door de Rijksrecherche aangehouden en het voorarrest is maandag met twee weken verlengd. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).
De arrestatie volgt nadat de RDW in september constateerde dat de foto bij een nieuw rijbewijs niet overeenkwam met al bekende beelden. Dit werd gemeld bij de gemeente. Na een intern onderzoek werd er aangifte gedaan.
Die aangifte was het startpunt voor de Rijksrecherche om ook een onderzoek te beginnen. Dat leidde tot de aanhouding van de 32-jarige man die sinds maart als uitzendkracht werkte voor de gemeente. Het vermoeden is dat hij, tegen betaling, valse papier leverde. Het is nog niet duidelijk hoe vaak hij dit heeft gedaan, meldt het OM. Het dienstverband met de medewerker is na de aanhouding beëindigd.

Nieuwe maatregelen

Eerder werd bekend dat een andere medewerker van de gemeente paspoorten voor crimineel Ridouan T. vervalste. Daaropvolgend zijn werkprocessen door de gemeente aangescherpt, maar door dit nieuwe geval vindt men dat er een nog stevigere aanpak nodig is. Daarom worden er maatregelen voorbereid om nieuwe medewerkers beter te kunnen werven en screenen. Ook wordt er gekeken of er gezichtsherkenning-/ vergelijkingsapparatuur kan worden ingezet.

'De problemen lijken structureel van aard'

Hart voor Den Haag zegt geschrokken te zijn na de nieuwe aanhouding. 'Ongekend. Na de vorige paspoortaffaire, waar gemeenteambtenaar Mildred van D. jarenlang ongezien valse paspoorten kon verstrekken aan de criminele top van Nederland en daarna nog jaren bij de gemeente mocht blijven werken, is dit weer een nieuw hoofdstuk. De problemen lijken structureel van aard terwijl ons beterschap was beloofd na het vorige fiasco. Maar met roulatie en cursussen los je dit niet op: een beetje integer bestaat niet', zegt raadslid Ralf Sluijs.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!