College blij met maatregelen rond energiecrisis, maar wil afspraken met kabinet over eigen financiën

© The Hague and Partners
DEN HAAG - Het college vindt het positief dat het kabinet maatregelen neemt om de gevolgen van de energiecrisis en de hoge inflatie voor inwoners te beperken. Ze ziet dat ook in Den Haag steeds meer mensen in de financiële problemen komen en daardoor (verder) onder de armoedegrens raken. Tegelijkertijd wil ze dat er afspraken met het kabinet worden gemaakt om 'het welzijn van de inwoners, de leefbaarheid en veiligheid van de woonomgeving te waarborgen'. Het college vraagt voor de langere termijn om meer financiële zekerheden.
Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend een extra energietoeslag te geven, belastingen te verlagen en het minimumloon te verhogen. Een goede eerste stap, vindt het college. Dat er een prijsplafond voor energie komt ziet het college als een gewenste financiële verlichting voor veel huishoudens voor de komende winter. Wel maakt ze zich nog zorgen om bedragen die het mkb moet betalen. Dat er wordt geïnvesteerd in de cultuursector geeft vertrouwen, zo stelt het college. Ze is ook te spreken over investeringen in huiswerkbegeleiding en sportmogelijkheden.
Tegelijkertijd staan de financiën van de gemeente onder druk. 'Al jaren kampt de stad met grote financiële uitdagingen, mede door de kosten van bijstand, zorg en jeugdhulp en anderzijds de korting op het gemeentefonds', laat het college weten. Ook ziet ze andere urgente problemen, zoals de energiecrisis, wooncrisis en de opvang van vluchtelingen en ontheemden. Het college zegt om voor de langere termijn meer financiële zekerheid te vragen. Dat is nodig om taken in de toekomst op een fatsoenlijke manier te kunnen uitvoeren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!