Leden PvdA stemmen unaniem voor coalitieakkoord

Leden PvdA akkoord met coalitieakkoord
Leden PvdA akkoord met coalitieakkoord © Den Haag FM
DEN HAAG - De leden van de Haagse PvdA kunnen zich vinden in het coalitieakkoord dat de sociaaldemocraten hebben gesloten met D66, VVD, GroenLinks en CDA. Dat bleek maandagavond tijdens een speciaal ingelaste algemene ledenvergadering van de PvdA. De ledenraadpleging is bindend, dus daarom was het belangrijk dat de leden in zouden stemmen met het onderhandelingsresultaat.
In het Korzo Theater in de Prinsestraat hoorden zo'n zestig aanwezige leden (van de in totaal 1.600 leden) de behaalde winst van onderhandelaars Martijn Balster en Janneke Holman. Het was een zwaar bevochten akkoord, waarvoor Balster meerdere keren 'boos de ruimte was uitgestoven', zo bekende hij zaterdag in het politieke radioprogramma Spuigasten. PvdA-leider Balster noemde als voorbeeld de 4.000 nieuwbouwwoningen die per jaar erbij komen, waarvan afgesproken is dat tachtig procent betaalbaar wordt. Zijn secondant Holman was vooral trots op de permanente winteropvang, zodat dak- en thuislozen tijdens de koude maanden niet meer buiten hoeven te slapen.
Maar na een presentatie van ruim een half uur over alle positieve punten uit het akkoord, was het woord aan de zaal. 'We horen alle successen, maar we horen niet wat jullie niet hebben behaald', klonk het kritisch.

'Verduurzaming: mwah'

'Jullie zien niet integraal ons verkiezingsprogramma terug', antwoordde de PvdA-leider. 'Dat is niet gelukt', gaf hij toe. 'We hadden nog wel nog grotere investeringen willen doen. Daar moet je concessies op doen.'
Zo had de PvdA meer binnen willen halen op het gebied van verduurzaming. 'Als je daar naar kijkt, dan denk ik: mwah', zei Balster eerlijk. Verder wilde hij niet concreet worden. Zo sprak hij vooral zijn angst uit of de gemeente wel voldoende geld krijgt van het Rijk en dat de gemeente op veel zaken geen invloed heeft, maar wel moet dealen met de gevolgen. Als voorbeeld gaf hij de woningmarkt. 'We hebben menskracht nodig, mensen zitten nu in de problemen.'

'Hogere inkomens helpen'

Omdat het antwoord blijkbaar niet bevredigend genoeg was, stelde een ander lid de vraag nogmaals. Deze keer reageerde Holman. 'Er is vier miljoen euro uitgetrokken voor een regeling met een renteloze lening voor het verduurzamen van je woning. De partijen aan tafel wilden dat graag voortzetten. Dat klinkt goed, maar wat gebeurt er? Deze regeling wordt gebruikt straks door mensen die het eigenlijk niet nodig hebben. Want minister Hugo de Jonge heeft gezegd dat er nu zo'n zelfde regeling komt voor midden en lage inkomens. Dus wij gaan nu die vier miljoen gebruiken om de hogere inkomens te helpen...'
Maar volgens Holman is er geen man overboord, want er is een afspraak gemaakt dat in zulke gevallen het geld naar de groepen toe gaat die het het hardste nodig hebben.

Niemand stemde tegen

Verder werden er weinig kritische noten gekraakt. Maar De leden stemden na anderhalf uur in met het onderhandelingsresultaat van de PvdA. Van ongeveer zestig aanwezen stemde er niemand tegen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!