Burgemeester over verloop Prinsjesdag met protesten: 'Natuurlijk is er ruimte om meningen te uiten'

Burgemeester Jan van Zanen
Burgemeester Jan van Zanen © Den Haag FM
DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen is blij dat Prinsjesdag dinsdag weer 'met al haar faciliteiten' beleefd kon worden. Er was weer een rijtoer met publiek, een balkonscène en veel militair ceremonieel. 'Er waren veel Oranjefans naar Den Haag gekomen om de rijtoer, waar de Prinses van Oranje voor het eerst aan deelnam, te bekijken. Sommigen bevonden zich al voor zeven uur ’s morgens langs de route.' Ook waren er verschillende vormen van protest te horen en te zien in het centrum.
Langs de route van de Glazen Koets klonk boe-geroep en gejoel, dat gebeurde ook bij de balkonscène van de koninklijke familie. 'Op een dag als vandaag, een belangrijke dag voor de democratie, is er natuurlijk ruimte om meningen te uiten', stelt Van Zanen. 'Dat gebeurde veelvuldig, langs de route en tijdens de balkonscène. Daarnaast waren er vijf demonstraties aangemeld, die goed zijn verlopen.'
Ook kwamen er boeren naar Den Haag om te protesteren, daarom werd er een noodbevel afgekondigd. Signalen over het protest kreeg men in de nacht. 'Demonstreren mag, maar niet met groot materieel', herhaalt de burgemeester. 'Dat zou gevaar hebben opgeleverd voor de vele toeschouwers en overige mensen die vandaag in de stad waren. Daarnaast vormden zij een risico voor de verkeersveiligheid en de aanvoerroutes voor de hulpdiensten tijdens dit nationale evenement.' Uiteindelijk werden zes voertuigen door de politie in beslag genomen.
'Als burgemeester van Den Haag spreek ik mijn grote waardering uit voor de politie, de marechaussee, defensie, de brandweer, de GGD en de collega’s van de gemeente die vanaf vanochtend vroeg, en voorafgaand aan vandaag, hard hebben gewerkt aan een goed verloop van de dag.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!