'Den Haag overlegt voor excuses voor slavernij met Suriname'

Afbeelding: British Library
Afbeelding: British Library
DEN HAAG - De gemeente Den Haag neemt de Surinaamse kritiek op excuses die gemaakt werden door Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voor het slavernijverleden serieus. Daarom zal de derde stad van het land voorafgaand aan eventuele eigen excuses onder andere overleg voeren met betrokkenen in de voormalige Nederlandse kolonie, laat de gemeente weten aan NU.nl.
Den Haag presenteert in november de resultaten van onderzoek naar het slavernijverleden van de stad, zegt een woordvoerder. Daarna besluit de stad of er excuses komen. Hierbij betrekt de gemeente ook de inwoners van de stad die nazaten van tot slaaf gemaakten zijn.
Amsterdam, Rotterdam en Utrecht boden in 2021 en in februari van dit jaar excuses aan voor hun slavernijverleden. Ze overlegden daarover vooraf niet met instanties en betrokkenen in Suriname. Zowel de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) als het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden was ontevreden over die aanpak. De slavernijorganisaties verweten de drie steden een eenzijdige Nederlandse blik op excuses.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!