Duizenden internationale studenten halen verblijfsdocument op bij De Haagse Hogeschool

© De Haagse Hogeschool
DEN HAAG - Duizenden internationale studenten vanuit het hele land hebben afgelopen zaterdag in De Haagse Hogeschool hun verblijfsdocumenten kunnen halen. Komende zaterdag kan een tweede groep opnieuw op de locatie terecht voor haar documenten. Omdat mensen die een verblijfsvergunning willen halen te maken hebben met oplopende wachttijden werd besloten om dat centraal te organiseren voor studenten.
Om in Nederland te kunnen studeren hebben studenten van buiten de EU een verblijfsvergunning nodig. Dit jaar zijn tot en met juli 16.630 aanvragen ingediend bij de IND voor een studievergunning. Dit is een toename ten opzichte van 2021. Vooral studenten uit China, India en Amerika komen in ons land studeren.
De meeste aanvragen worden voor de start van het nieuwe collegejaar gedaan, binnen een paar maanden oordeelt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de verzoeken. Onderwijsinstellingen hebben dan al deels beoordeeld of de student aan de voorwaarden voldoet en dat wordt getoetst door de IND.

Meerderheid van internationale studenten komt in twee dagen naar Den Haag

Vervolgens wordt een verblijfsdocument uitgereikt. Dit jaar is dat centraal georganiseerd op De Haagse Hogeschool. In twee dagen komt de meerderheid van studenten van buiten de EU naar Den Haag om hun documenten te halen. 'Met een centrale uitreiking zetten we onze medewerkers zo effectief mogelijk in en voorkomen we dat anderen langer moeten wachten vanwege de studiepiek', zegt Merel Hekker van IND.

Bijdragen aan een soepel start van studententijd

De Haagse Hogeschool had aangeboden om als centrale locatie te fungeren. 'Op De Haagse Hogeschool starten ieder jaar weer nieuwe internationale studenten. We weten uit ervaring hoeveel tijd en energie het kost om uit te zoeken hoe alles op de hogeschool en in Nederland werkt. Het is een hele zorg minder als ze snel kunnen beschikken over hun verblijfsdocument zodat ze zich kunnen richten op hun studie en medestudenten. Daar komen ze per slot van rekening voor', zegt Marlies Rexwinkel namens de school. 'Als wij op deze manier kunnen bijdragen aan een soepele start van de studententijd van zoveel mogelijk internationale studenten hier in Nederland, dan doen we dat graag.'
In totaal zijn 26 onderwijsinstellingen betrokken bij de organisatie van het centraal uitdelen van de documenten. Studenten zijn verdeeld over de twee zaterdagen en elke dag heeft zeven tijdsloten waarop studenten terecht kunnen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!