Bouw woontorens Koningin Julianaplein opnieuw vertraagd

© Architectenbureau Powerhouse Company
DEN HAAG - De start van de bouw van twee woontorens op het plein naast Den Haag Centraal Station is weer vertraagd. Er ligt inmiddels een uitgewerkt bouwplan, maar de beoogd aannemer durft momenteel niet te starten met de bouw. De aannemer vindt de risico's te groot door de onzekerheid op de bouwmarkt en de gemeente kan de start van de bouw niet afdwingen. Dat betekent dat het Koningin Julianaplein voorlopig onbebouwd blijft, terwijl twintig jaar geleden al de eerste plannen hiervoor werden gemaakt.
Op het Koningin Julianaplein moeten bovenop de ondergrondse megafietsenstalling twee woontorens komen van rond de negentig meter hoog. De start van de bouw daarvan was volgens de laatste berichten gepland in het najaar van 2021. Maar dit werd niet gehaald en inmiddels is duidelijk dat de start van de bouw op zijn vroegst in de loop van volgend jaar begint. 'Zekerheid hierover is echter niet te geven', schrijft wethouder Anne Mulder (VVD) aan de gemeenteraad.
Reden is de onzekerheid op de bouwmarkt. Projectontwikkelaar OCKJ heeft afspraken gemaakt met een aannemer, maar een aannemingsovereenkomst heeft hij nog niet willen tekenen. De aannemer noemt de onzekerheid op de bouwmarkt vanwege de oorlog in Oekraïne als oorzaak. 'De bouwkosten zijn zeer schommelend en niet goed in te schatten', schrijft Mulder. 'De bouwer schrikt terug van deze risico's.'

Geen bouwplicht

De projectontwikkelaar en de bouwer verwachten dat er de komende maanden meer rust ontstaat op de bouwmarkt, zodat er dan wel goede afspraken gemaakt kunnen worden. 'Bij een positieve uitkomst zal de start van de bouw in de loop van 2023 kunnen plaatsvinden', aldus Mulder. Maar zeker is dit niet en de gemeente kan de marktpartijen niet dwingen. 'De gemeente kan een start van de bouw niet afdwingen omdat in de eerste overeenkomst geen bouwplicht is opgenomen.' Het is volgens Mulder ook niet gebruikelijk om zo’n bouwplicht contractueel vast te leggen.
Nieuwbouw Koningin Julianaplein Den Haag | Afbeelding: Synchroon, Powerhouse Company
Nieuwbouw Koningin Julianaplein Den Haag | Afbeelding: Synchroon, Powerhouse Company
De eerste plannen voor het KJ-plein werden twintig jaar geleden gemaakt. Toen was het nog de bedoeling dat er een groot complex zou komen naar een ontwerp van de bekende architect Rem Koolhaas. Maar mede omdat de financiering daarvan niet rondkwam, ging dat niet door. In 2016 kwam er een nieuw ontwerp met twee torens van rond de negentig meter hoog met daarin 396 woningen en ruimte voor winkels, horeca en dienstverlening. Maar ook die plannen liepen vertraging op.

Vinger aan de pols

Nu is het dus nog altijd onduidelijk wanneer de woontorens er daadwerkelijk gaan komen. Maar de gemeente heeft geen invloed op de planning, stelt Mulder. 'Als gemeente kunnen we de onzekerheden in de wereld en de economische effecten niet sturen', schrijft de wethouder. 'Het college houdt de vinger aan de pols, maar het is nu vooral aan de ontwikkelaar en haar bouwer om hier tot goede afspraken te komen. Als gemeente staan we klaar om bij 'groen licht' zo snel mogelijk te handelen en de bouw mogelijk te maken.'
Mocht duidelijk worden dat de bouw ook het komende jaar niet begint dan gaat het college onderzoeken of er een tijdelijke invulling of inrichting kan komen op een deel van het dak van de fietsenstalling.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!