Kritiek op coalitieakkoord: 'Kloof tussen arm en rijk groeit door oneerlijk duurzaamheidsbeleid'

Joris Wijsmuller
Joris Wijsmuller © Den Haag FM
DEN HAAG - Na een bevalling van zes maanden ligt hij er: het coalitieakkoord. Maar hoewel opluchting de boventoon voert, zet organisatie Duurzaam Den Haag hier nog vraagtekens bij. Zij vindt dat er voor huishoudens met een lager inkomen nog te weinig mogelijkheden zijn om hun woning te verduurzamen en zo geld te besparen. ‘Veel maatregelen komen nu enkel ten goede aan mensen die al geld hébben’, zegt directeur en voormalig voorman van de Haagse Stadspartij Joris Wijsmuller.
Wijsmuller laat weten ‘voor een deel’ teleurgesteld te zijn in het huidige coalitieakkoord. ‘Ik ben blij dat we éíndelijk een akkoord hebben en er staan op zich goede dingen in, zoals de weg naar een klimaatneutrale stad in 2030. Maar wat ik mis, is de inzet op een rechtvaardige energietransitie’, zegt hij in Bob Staat Op.
Met een rechtvaardige energietransitie bedoelt Wijsmuller dat elke inwoner van Den Haag de mogelijkheid zou moeten krijgen om met ondersteuning van de gemeente diens woning te verduurzamen. ‘Dit gaat bijvoorbeeld om het besparen van energie of overgaan op andere bronnen.’ Dit wordt nu niet iedereen even makkelijk gemaakt, geeft hij aan.

Kloof tussen arm en rijk

Zo zouden vooral mensen met meer geld de vruchten plukken van het duurzaamheidsbeleid zoals het er nu ligt. Wijsmuller: ‘Zij kunnen investeren in zonnepanelen en krijgen belastingvoordeel als ze een elektrische auto kopen. Maar ik mis maatregelen voor de mensen die dat niet kunnen, zoals veel huurders in de particuliere en sociale sector.'
Voor die laatste groep is het mogelijk om door de gemeente gratis energiebesparende maatregelen te laten installeren, zoals tochtstrips en radiatorfolie. ‘Dat is allemaal heel goed en daar moeten we absoluut mee doorgaan’, zegt Wijsmuller. ‘Maar daarmee ben je nog lang niet klaar voor de toekomst. Als we hier niks mee doen, wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter.’

Honderd miljoen euro

Met de honderd miljoen euro die over is gehouden aan de verkoop van Eneco-aandelen, gaat het nieuwe college kijken naar wat zij op het gebied van duurzaamheid extra kunnen doen voor huiseigenaren met weinig spaargeld, laat Wijsmuller weten. ‘Maar dat moeten ze juist ook gaan doen voor huurders.’
‘Als je bijvoorbeeld collectief zonnepanelen op een dak wil leggen met een energiecorporatie, moeten mensen zonder eigen dak en eigen geld daar ook van mee kunnen profiteren. Maar om dat rond te krijgen heb je wel ondersteuning van de gemeente nodig, in de vorm van extra subsidie of renteloze leningen. Dat soort zaken staat allemaal niet in het coalitieakkoord, maar kan de gemeente prima doen met die honderd miljoen’, aldus Wijsmuller.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!