Afgestorven bomen en puin in speeltuinen: 'Nieuwbouwwijk Haags Buiten lijkt wel een natuurramp'

© Partij voor de Dieren
DEN HAAG - 'Dode vissen, dode bomen en puin op speelplaatsen': Volgens de Partij voor de Dieren is het niet fraai gesteld met het Haags Buiten, de nieuwbouwwijk in Wateringse Veld waarvan de gemeente wilde dat het één van de duurzaamste wijken van Nederland zou worden. 'Dit lijkt mislukt', zegt de partij, die nu om opheldering vraagt over de slechte staat van de openbare ruimte in deze buurt.
In 2021 ontving het nieuwbouwproject nog de tweede prijs bij de 'Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen'. Maar inmiddels stapelen de problemen in de openbare ruimte zich op, aldus de PvdD. De wijk zou volgens de partij in 'alarmerend slechte staat' verkeren, waarbij waterpijpen niet doorstromen, bomen afsterven en woekerplanten de ecologische zone overnemen.
'Er is weinig over van de groene ambities van Haags Buiten', zegt raadslid Robert Barker, die zich onder meer uitspreekt over de kinderspeelplaatsen, waar de grond bezaaid zou hebben gelegen met stenen, scherven en kabels. Ondanks dat herstelwerkzaamheden in gang zijn gezet, noemt hij de gang van zaken onacceptabel. 'Je vraagt je af hoe dit mogelijk is. Wie verzint het om een kinderspeelplaats vol met puin te storten?'

Natuurramp

Door de hoeveelheid puin die in de bodem aanwezig is, zouden bomen slecht groeien en uiteindelijk afsterven. Water zou daarnaast na een regenbui niet weg kunnen zakken, met kans op wateroverlast als gevolg. De PvdD zegt grote risico's te zien en wil 'dat de gemeente zich actief gaat inzetten om bewoners de openbare ruimte te geven die hen beloofd was. Ook stelt zij vragen over de waterpartijen in de wijk, nadat enkele weken geleden veel vissen zijn gestorven.
'De openbare ruimte lijkt nu soms op een natuurramp', zegt Barker. 'Wat ons betreft is het tijd dat de gemeente dit oplost. Niet de belangen van de bouwers, maar die van de stad moeten weer voorop staan.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!