Inge gaat een zware winter tegemoet: 'Ik moet mijn cv uit laten, omdat ik het niet kan betalen'

© Den Haag FM
DEN HAAG - Inge van de Vooren (61) heeft een sociale uitkering en krijgt thuiszorg. Ze woont in een klein tochtig appartementje in Mariahoeve. Samen met haar kat Rösti, die is vernoemd naar haar lievelingseten, gaat ze een zware winter tegemoet.
Ze slaapt thuis op de bank in haar woonkamer en moet er komende winter alles aan doen om het warm te krijgen binnen. 'Ik zal mijn CV uit moeten laten staan omdat ik het niet kan betalen. Ik maak wel een kruik, trek een joggingspak en jas aan.' Daarnaast laat Inge haar kat Rösti ook tegen zich aan kruipen. 'Die geeft gelukkig ook nog wat warmte.' Wel maakt ze zich zorgen over hoelang ze haar kat nog kan voeden.
Want zelfs voor zichzelf lukt het niet om elke dag een maaltijd op tafel te zetten. Dat lost ze op door regelmatig bij anderen te gaan eten. 'Gelukkig kan dit, want er zijn genoeg anderen die deze mogelijkheid niet hebben.'
Verslaggever Jeanneau van Beurden ging bij Inge op bezoek.

Geen geld voor iets leuks

De situatie maakt haar boos. 'Als we het geld beter zouden verdelen was het probleem er niet. Ik zie mensen op het terras voor 7,50 euro een koffietje bestelen en denk: deel dat dan.'
Voor de prijsstijgingen had ze 25 euro per maand over om te besteden aan leuke activiteiten, zoals karaoke in een café. Op dit moment is alleen haar gasprijs al 125 euro gestegen waardoor er niks over blijft voor leuke activiteiten. Hierdoor trekt ze zich thuis terug, 'Hoe iedereen in coronatijd binnen heeft gezeten, zo zit ik nog steeds binnen, omdat ik geen geld heb om buiten de deur dingen te doen'.

Eenzaamheid

Volgens psychiater Etienne Olivier zijn juist de sociale activiteiten van groot belang voor mensen. 'Wij zijn sociale wezens, als je iemand heel erg wilt straffen, sluit je diegene eenzaam op'. Gevolgen van sociaal tekort kunnen geestelijke of lichamelijke ziektes zijn, aldus Olivier.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!