SP roept Haagse studenten op: ‘Verhuis deze winter naar Delft voor energietoeslag’

Campus The Hague, Leiden University | Foto ter illustratie: thehague.com
Campus The Hague, Leiden University | Foto ter illustratie: thehague.com
DEN HAAG - De jongerentak van de SP in Den Haag roept Haagse studenten op om 'naar Delft te verhuizen'. De gemeente Delft is een van de weinige gemeenten die de energietoeslag wel uitkeert aan studenten. Tijmen van Wijngaarden, woordvoerder van SP Jongeren Den Haag, vindt dat dit in Den Haag ook moet kunnen. 'Het is raar dat als je in Den Haag woont, je niet het geld krijgt en als je een kwartier verderop woont wel'.
Volgens de regels die er nu zijn, krijgen studenten geen compensatie voor de duurdere energie. Maar daardoor komen sommigen in de financiële problemen. Het kabinet keert de energietoeslag eenmalig uit voor mensen die met 120 procent onder het sociaal minimumloon zitten. Maar studenten horen daar volgens het kabinet niet bij. Wethouders van studentensteden en politieke partijen maken zich daarom zorgen om de energiekosten voor studenten.
D66 dook in het probleem en ontdekte dat energietoeslag vanuit de gemeente wel zou kunnen. De gemeenteraad stemde in met het plan. Echter vindt Van Wijngaarden dat dit niet alle problemen oplost. 'Met het plan van D66 komt er geld uit de bijzondere bijstand. Dan moet je kunnen bewijzen dat je de rekening niet meer kan betalen. Dit is veel moeilijker dan wanneer je alleen maar onder de 120 procent zit, zoals in Delft'.
Van Wijngaarden wil dat de landelijke overheid ingrijpt.'Dit is niet een boodschap aan de gemeente, maar aan het kabinet'. Hij vindtdat de gemeente niet genoeg geld heeft gekregen van de regering om dit probleem voor studenten aan te pakken. Daarom probeert SP Jongeren met deze ludieke 'verhuisactie' aandacht te vragen voor het probleem.
Je kan zelf meedoen met de actie om 'naar Delft' te verhuizen. Dit kan via deze Facebookpagina.
Beluister hier het interview met Tijmen van Wijngaarden in Bob Staat Op:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!