Zorgen bij Dunea: 'Is er genoeg drinkwater in de toekomst?'

© Andres Siimon (Unsplash)
DEN HAAG - Als we nu niets doen, is er over een tijdje niet meer genoeg drinkwater. Daarvoor waarschuwt Vewin, de vereniging van waterbedrijven. Er is steeds meer vraag naar drinkwater, onder andere door de droogte en de bevolkingsgroei. Ook bij drinkwaterbedrijf Dunea is de nood hoog.
'Voor Dunea is de nood al langere tijd hoog.' Dat komt bijvoorbeeld doordat er meer mensen komen wonen in het gebied waar Dunea het water voor regelt.
'In 2030 wonen er naar verwachting 137.000 meer mensen in ons verzorgingsgebied. Dat betekent dat er tot die tijd zo'n 81.000 nieuwe woningen moeten worden aangesloten op ons drinkwatersysteem', aldus Dunea.
Vewin zegt dat alle drinkwaterbedrijven al voor 2030 meer productiecapaciteit nodig hebben; bij drie van de tien bedrijven per direct en bij de andere zeven in aanloop naar 2030, zo staat op de website. De drinkwatervoorziening staat onder druk door droogte, verzilting en een toenemende vraag naar drinkwater door onder andere de bevolkingsgroei. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van water door vervuiling vanuit de industrie, de landbouw en huishoudens.

Is er genoeg drinkwater?

'Woningbouw staat in Nederland terecht hoog op de agenda. Maar als ik in het coalitieakkoord van de gemeente Den Haag lees dat er ieder jaar 4.000 nieuwe woningen bij moeten komen, dan heb ik nog niet de vraag gehad of we ook voldoende drinkwater hebben om deze huizen aan te sluiten', zegt directeur Wim Drossaert van Dunea.
Eerder dit jaar gaven de drinkwaterbedrijven ook al aan zonder extra maatregelen niet te kunnen garanderen dat er op tijd goed drinkwater is voor de ruim 900.000 nieuwe woningen die het kabinet in Nederland wil bouwen. De drinkwaterbedrijven willen onder meer dat er 'meer werk wordt gemaakt van het tijdig aanwijzen, beschikbaar maken en beschermen van nieuwe (waaronder alternatieve) bronnen voor drinkwater', zegt Vewin.

Klimaatverandering

Anderzijds zorgt klimaatverandering voor langere perioden van droogte en komt de kwaliteit van drinkwaterbronnen steeds meer onder druk te staan door de opkomst van vervuilende stoffen als PFAS.
Maar Dunea loopt ook tegen problemen aan, zoals bij vergunningen. Het aanvragen duurt allemaal erg lang, waardoor de planning van projecten uitloopt. 'Dat heeft direct invloed op de geplande beschikbare hoeveelheid water.'

Oplossing

Dunea is al langere tijd bezig oplossingen. Zo wordt de waterwinning uitgebreid en aanvullende bronnen ontwikkeld. Daarnaast vraagt Dunea of mensen zuinig willen zijn met water. Maar ze hebben hulp nodig.
Drinkwaterbedrijven moeten de ruimte krijgen om nieuwe bronnen voor drinkwater te kunnen gebruiken. Ook moet de waterkwaliteit beter beschermd worden. En het systeem voor de vergunningen moet beter, aldus Vewin.
We kunnen het niet alleen oplossen
'We doen er alles aan, maar we kunnen het niet alleen oplossen. We hebben veel meer bewustwording en betrokkenheid van nodig van gemeenten en van de provincie, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat er in steden als Den Haag, Leiden en Zoetermeer in 2030 ook nog water uit de kraan komt', zegt de Dunea-directeur.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!