Gemeenteraad praat over coalitieakkoord, met nieuwe wethouders en benoemt nieuw dagelijks bestuur

Gemeenteraad
Gemeenteraad © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - In de gemeenteraad staat maandag en dinsdag het coalitieakkoord van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA centraal. In twee dagen wordt er gesproken over het akkoord en de benoeming van de nieuwe wethouders. Beide raadsvergaderingen zijn te volgen op het tv-kanaal van Den Haag FM.
Vrijdag 16 september presenteerde de coalitiepartijen, na maanden te hebben onderhandeld, het coalitieakkoord 'Voor een stad die tegen een stootje kan'. Daarin zeggen de partijen te investeren in schone, leefbare en veilige wijken, de duurzaamheid van de minst energiezuinige woningen en de bouw van betaalbare woningen. Ook komt er 'gerichte aandacht en steun voor kinderen, jongeren en gezinnen die het moeilijk hebben'.
Ook werd duidelijk dat de broekriem moet worden aangehaald. De gemeente verkeert in financiële problemen en kan daarom minder geld uitgeven in de komende jaren. Daarnaast worden lasten verhoogd: gemeentelijke heffingen gaan omhoog en in alle wijken moet betaald worden voor het parkeren van de auto. Een volledig overzicht van de consequenties van het akkoord lees je hier. De coalitie zal maandag en dinsdag haar plannen verdedigen in de raad.

'Opgewarmd prakje'

De oppositie heeft inmiddels de messen al geslepen. De nieuwe coalitie, met dezelfde partijen als in de vorige periode, wordt een 'opgewarmd prakje' genoemd door de SP. De Partij voor de Dieren vindt dat zaken als de woningcrisis, klimaatcrisis en ecologische crisis niet worden aangepakt. De PVV sprak van een 'ultralinkse oorlogsverklaring aan de Haagse belastingbetaler'. Hart voor Den Haag vindt het 'een vreselijk akkoord' waarbij 'alle lasten bij de burger worden gelegd'.

'Balster is beste onderhandelaar'

'Beste onderhandelaar is Martijn Balster (PvdA, red.): het is heel triest dat de hele stad niet op Balster zit te wachten, maar als je het coalitieakkoord leest, dan zie je de hand van Balster daarin terug. Staan veel PvdA-standpunten in', zei Richard de Mos in Spuigasten. Hij vindt dat de VVD en het CDA 'een afslag naar links' hebben genomen door in dit college te stappen. De grootste partij had liever zelf in een coalitie met de VVD gezeten.
Diezelfde Balster liet in het programma Spuigasten weten meermaals te zijn weggelopen van de onderhandelingen. 'Nou, ik denk dat ik wel vaker boos de ruimte uitgestoven ben', reageerde hij. 'Dat komt voor', herinnerde hij zich. 'Je bent natuurlijk echt over heel belangrijke zaken met elkaar in gesprek. Af en toe is het zo moeilijk om een goede oplossing te vinden.'

'Nieuwe' wethouders

Tegelijkertijd staat de benoeming van de 'nieuwe' wethouders op de rol voor dinsdag. Eerst is er een hoorzitting, gevolgd door een stemming en beëdiging door burgemeester Jan van Zanen. Dezelfde avond zullen ook nieuwe raadsleden (Peter Mekers voor D66, Rutger de Ridder voor de VVD, Minke Hofstra voor de VVD, Vincent Thepass voor GroenLinks, Mairan Sewtahal voor de PvdA en Ismet Bingöl voor het CDA) plaatsnemen op de zetels die vrijkomen door wethouders die doorschuiven naar het college.
Robert van Asten en Saskia Bruines zijn voorgedragen door D66, de VVD schuift Anne Mulder en Kavita Parbhudayal naar voren en GroenLinks wil nog een periode voor Arjen Kapteijns en stelt Mariëlle Vavier voor als wethouder. Martijn Balster (PvdA) en Hilbert Bredemeijer (CDA) worden door hun partijen voorgedragen voor een post. De Commissie Integriteit concludeerde dat ze 'geen feiten en omstandigheden op het gebied van integriteit heeft aangetroffen die een beletsel vormen voor de benoeming van de kandidaten als wethouder van de gemeente Den Haag'.

Portefeuilles:

  • Robert van Asten: Stedelijke Ontwikkeling, Strategie en Europa
  • Saskia Bruines: Financiën, Cultuur en Economie
  • Anne Mulder: Mobiliteit, Buitenruimte en Scheveningen
  • Kavita Parbhudayal: Werk, Wijken en Dienstverlening
  • Mariëlle Vavier: Armoede, Inclusie en Volksgezondheid
  • Arjen Kapteijns: Duurzaamheid en Energietransitie
  • Martijn Balster: Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest
  • Hilbert Bredemeijer: Onderwijs, Jeugd en Sport
Robert van Asten (D66), Saskia Bruines (D66), Anne Mulder (VVD), Kavita Parbhudayal (VVD), Mariëlle Vavier (GroenLinks), Arjen Kapteijns (GroenLinks), Martijn Balster (PvdA) en Hilbert Bredemeijer (CDA).
Robert van Asten (D66), Saskia Bruines (D66), Anne Mulder (VVD), Kavita Parbhudayal (VVD), Mariëlle Vavier (GroenLinks), Arjen Kapteijns (GroenLinks), Martijn Balster (PvdA) en Hilbert Bredemeijer (CDA).
Dezelfde avond wordt ook het presidium verkozen, het dagelijks bestuur van de raad. Gemeenteraadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) wordt door zijn partij voorgedragen als voorzitter voor het dagelijks bestuur van de gemeenteraad. Die functie werd de afgelopen jaren vervuld door VVD-er Chris van der Helm. Daarnaast is er het afscheid van Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), zij stopt als wethouder.
De raadsvergadering is maandagavond vanaf 18.00 uur te volgen bij Den Haag FM. De vergadering van dinsdag, waarbij de benoeming van de wethouders op de agenda staat, begint om 17.00 uur. Het tv-kanaal van Den Haag FM is te ontvangen op Ziggo-kanaal 40 en KPN-kanaal 1312.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!