Crimineel geld, drugs en geweld: Openbaar Ministerie wil 53 zaken stopzetten

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vraagt maandag aan de rechtbank om 53 zaken stop te zetten. Op die manier moet er tijd worden vrijgemaakt voor andere zaken. Het gaat veelal om zaken waarbij het OM crimineel geld wilde afpakken.
Het OM doet het verzoek om ruimte te maken voor zaken die ze nog belangrijker vindt. Het gaat om zaken van minimaal vier jaar oud die al eerder werden verschoven. Mede daarom is de redelijke termijn om over die zaken te praten verstreken. Daarnaast zouden verdachten sindsdien niet meer in de fout zijn gegaan.
Het gaat in veel gevallen om ontnemingszaken waarbij crimineel geld wordt afgepakt. 'Maar bij nader inzien lijkt bij verdachte weinig tot niets te halen.' In een aantal zaken is dat ook al op een andere manier afgehandeld, onder meer doordat er geld naar slachtoffers is gegaan.

Drugs en geweld

Ook zijn er strafzaken waar het gaat om dealen in drugs of het kweken van hennep. Zaken van 'relatief beperkte omvang', aldus het OM. Een andere zaak die zou komen te vervallen gaat om geweld in het drugsmilieu, geen van de betrokkenen zou aangifte willen doen.
Het OM stelt dat het lastig is om deze zaken te willen laten vallen, maar vindt dat het ondanks de verwachtingen in de samenleving en bij de politie noodzakelijk is. 'Tegelijkertijd wil het OM verstandig omgaan met de eigen tijd en die van de rechter. De capaciteit van het OM en die van de rechtbank is per definitie begrensd.'
Op maandag 10 oktober volgt het besluit van de rechtbank over het laten vallen van vervolging in deze zaken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!