Problematische schulden? Gemeente en bewindvoerders werken samen om zelfredzaamheid te vergroten

© Pixabay
DEN HAAG - De gemeente gaat samenwerken met bewindvoerders om mensen met problematische schulden te helpen. Wanneer een bewindvoerder wordt ingeschakeld wordt er voor de inwoner passende hulp gezocht door middel van een cursus of een coachingstraject. Zo moeten stadsgenoten uiteindelijk zelf de financiën kunnen regelen. Veertien bewindvoerderskantoren en de gemeente ondertekenden daarvoor maandag 'Het Haagse Convenant Beschermingsbewind'.
In onze stad staan momenteel 13.423 mensen onder bewind, 1.704 onder curatele en 4.557 mensen hebben een mentorschap. Maar de gemeente ziet dat steeds meer huishoudens betalingsachterstanden hebben: een op de vijf heeft te maken met problematische schulden. 'Er is nog altijd sprake van een grote toename van mensen met schuldenproblematiek. Om de inwoner te helpen is het belangrijk de juiste ondersteuning te bieden', zegt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks). 'Met dit convenant hebben de gemeente Den Haag en de aangesloten bewindvoerders afspraken gemaakt over begeleiding en de weg naar zelfredzaamheid van onze inwoners.'
Met het convenant kan begeleiding en financiële ondersteuning zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig zijn, passend bij het huishouden. Daarnaast wordt er, wanneer dit passend is, begeleiding komt op het gedrag en vaardigheden van de betrokken onder bewind gestelde. Dat kan betekenen dat er een cursus of coachingstraject wordt aangeboden. Daarmee moet de zelfstandigheid vergroot worden doordat inwoners zo veel mogelijk zelf de financiën beheren.
Wanneer de gemeente concludeert dat beschermingsbewind nodig is verwijst men de inwoner door naar beschermingsbewindvoerders die het convenant hebben ondertekend. Daaruit mag men zelf een bewindvoerder kiezen. Daar kan van worden afgeweken als een persoon zelf een andere partij voorstelt.
© Gemeente Den Haag

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!