Politici lopen weg als PVV'er wethouder aanspreekt met Afrikaanse nepnaam

Sebastian Kruis (PVV)
Sebastian Kruis (PVV) © Ben Hoedt
DEN HAAG - Haagse politici zijn maandagavond weggelopen tijdens een raadsvergadering nadat PVV'er Sebastiaan Kruis de aanval opende op wethouder Martijn Balster (PvdA). Kruis stelde voor om de PvdA'er voortaan aan te spreken met een Afrikaanse nepnaam om zo het diversiteitsgehalte van het nieuwe 'roomblanke college' een beetje op te krikken.
Volgens Kruis moet Balster zijn wethoudersplek afstaan aan een partijgenoot van kleur, omdat Balster eerder zou hebben gezegd dat het stadhuis, de besturen in de stad en de vertegenwoordigende functionarissen te wit zouden zijn.
Balster vond het niet kunnen. 'Kruis nam een afslag in de verkeerde richting. Hij begon zich discriminerend te uiten en maakte het echt persoonlijk', reageert Balster in Bob Staat Op. Volgens hem werd het dermate vervelend dat raadsleden vonden dat de voorzitter moest ingrijpen.

'Ik ben weggelopen'

Robert van Asten (D66) reageerde meteen: 'Dit kan niet, dit is puur op de persoon en ook nog onsmakelijk, dit moet gestopt worden.' Nadat Kruis nog even doorging, vroeg ook Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij voorzitter van de raad om in te grijpen. 'Ik heb hier last van, mensen van mijn fractie hebben hier last van'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!