't Haegsch Hof in Rivierenbuurt kanshebber voor Steenbreektrofee: 'Het is een hele eer'

't Haegsch Hof
't Haegsch Hof © Eigen foto
DEN HAAG - De groene weelde aan 't Haegsch Hof is als maatschappelijk initiatief genomineerd voor de Steenbreektrofee. Dinsdagavond wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag in Almere. Bewoner Otto Thors vertelde meer over de vergroening van zijn wijk in Bob Staat Op.
Al zo'n drie jaar zijn bewoners van wooncomplex 't Haegsch Hof druk bezig met het vergroenen van hun wijk in de Rivierenbuurt. In 2008 waren er vooral stenen en wat plantenbakken te vinden. Dit geeft een hoop hitte af en is niet fijn voor de leefomgeving en de planten.
Samen met Stichting de Tussentuin keken bewoners naar wat ze belangrijk vinden om dat versteende beeld te veranderen. Hier zijn verschillende initiatieven uitgekomen: zo zijn er 30 kleine (zegel)tuinen geplaatst, is er 50 kuub beton uit een vijver gehaald en vervangen door bomen en planten en kale muren zijn opgefleurd met verticale planten.

Groen terug in de stad

Van de zes kanshebbers voor de Steenbreektrofee zijn er vier genomineerd op het gebied van professionals en twee met betrekking tot maatschappelijke initiatief. Het maatschappelijke initiatief van de bewoners van 't Haegsch Hof is er hier eentje van, samen met Groengroep Groenoord uit Zuid Leiden. 'Het is mooi om te zien dat verschillende bewonersgroepen bezig zijn om groen terug te krijgen in de stad', aldus Otto.
De winnaar krijgt eeuwige roem en een trofee. Als 't Haegsch Hof wint, zal er geloot worden wie van de ruim veertig leden de award in huis krijgt. Otto heeft er zin in vanavond: 'We gaan vol vertrouwen erheen voor de winst, maar ook als we niet winnen. Het is al een hele eer om genomineerd te zijn'. 
Stadsboerderij in wijkpark Cromvliet in Molenwijk
Stadsboerderij in wijkpark Cromvliet in Molenwijk © Rob Kemperman

Wijkpark Cromvliet in Molenwijk

Naast 't Haegsch Hof is er nog een nominatie uit Den Haag. Onder de professionals is wijkpark Cromvliet in Molenwijk te vinden. Dat park werd nog niet zo lang geleden verbouwd en ging van een stenen plein naar een klimaatbestendig, groen en levendig park. Het park wordt gecomplimenteerd door de jury, ze noemt de realisatie van het park een 'mooie samenwerking tussen professionals'.
De jury die de winnaar bekend maakt, bestaat uit voorzitter Margot Ribberink, Madeleen Helmer (Klimaatverbond Nederland), Robert Graat (Staatsbosbeheer), Ans Hobbelink (AVVN Samen natuurlijk tuinieren), Henk Kuijpers (Stadswerk), Jaap Toet (GGD-regio Utrecht) en Thijs van Mierlo (LSA Bewoners).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!