Groot onderhoud rond stadhuis: natuursteen wordt vervangen

© Den Haag FM
DEN HAAG - In het centrum zijn ze maandag begonnen met het vervangen van het natuursteen dat om het stadhuis ligt. De werkzaamheden staan, in vier fases, gepland tot oktober 2023.
Eerder werd al geconcludeerd dat de stenen rond het stadhuis zouden worden vervangen, dit omdat de kwaliteit van het natuursteen 'onvoldoende' werd bevonden. Bij nat weer zou het te glad zijn en het is niet robuust genoeg waardoor het snel stuk kan gaan. Een aantal tegels was daarom al vervangen door ander materiaal.
Nu is men begonnen aan groot onderhoud: het natuursteen wordt vervangen door lichtbruin natuursteen en tegelijkertijd zijn de afvoergoten toe aan onderhoud. Er volgen werkzaamheden direct langs de gevel van het stadhuis, aan de pleinen tussen het Atrium en de twee losse vleugels van het stadhuis en aan de stoep van de Kalvermarkt en de bocht richting het Spui. In het laatste geval worden er ook deels klinkers geplaatst. Het natuursteen dat op het Spuiplein ligt wordt later vervangen, dat gebeurt wanneer het plein heringericht wordt. Dat is ook het geval voor de Wijnhaven.

Vier fases van werkzaamheden

Het werk is in vier fases opgedeeld. Het achtergelegen gebied is als eerste aan de beurt, dan volgt de Turfmarkt en de Kalvermarkt is als derde aan de beurt. Daarbij is gekozen om pas in januari aan de Turfmarkt te gaan werken, na de drukke kerstperiode voor de horeca daar. Het gebied aan de voorzijde, richting het Spui begint in maart en zal tot oktober gaan duren.
Planning van werkzaamheden rond stadhuis
Planning van werkzaamheden rond stadhuis © Gemeente Den Haag

Geluidshinder en overlast

Tijdens de werkzaamheden zal er beperkt omgevingshinder zijn. 'In de aanbesteding is ook benoemd dat geen overlast van de werkzaamheden plaatsvindt tijdens gemeenteraadsvergaderingen.' Ook moeten bedrijven en het stadhuis tijdens het werk bereikbaar blijven.
Het college stelt dat er maatregelen worden genomen om geluidshinder te beperken, 'maar het is niet volledig te voorkomen'. Het oude natuursteen moet uitgebroken worden en het nieuwe steen moet gezaagd worden. Dat laatste gebeurt in een container. Ook met de lunch wordt rekening gehouden: 'Voor de verkeersveiligheid en het beperken van de hinder, heeft de aannemer als uitgangspunt dat zij in dat uur geen transport van en naar de bouwplaats hebben.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!