Huurders stoken zich arm, gemeente moet helpen bij woning verduurzamen, vindt Partij voor de Dieren

© Julian Hochgesang (Unsplash)
DEN HAAG - De Partij voor de Dieren pleit voor actie richting huurders die in slecht geïsoleerde woningen zitten. De gemeente zou moeten helpen om verhuurders te dwingen een woning te verduurzamen. Dat valt op te maken uit een initiatiefvoorstel van de partij.
De partij stelt dat ongeveer 60% van alle Haagse particuliere huurwoningen heeft energielabel D of slechter. Daar zou wat aan moeten veranderen. 'Deze huurders stoken zich arm, zeker met de stijgende energieprijzen', vindt fractievoorzitter Robert Barker. ‘De gemeente laat huurders teveel aan hun lot over. In het nieuwe coalitieakkoord zien we dat het duurzaamheidsbeleid zich richt op eigenaren en niet op de vele huurders die juist last hebben van de energiecrisis.’
Het blijkt lastig voor huurders om hun woning te verduurzamen. Een verhuurder mag gedwongen worden, maar dat gebeurt niet vaak. Dat kan door gebruik te maken van het zogenoemde initiatiefrecht. Huurders kunnen een voorstel doen om de woning te verduurzamen als ze daarbij instemmen met een redelijke huurverhoging. Wanneer aan voorwaarden wordt voldaan zou een verhuurder zo'n voorstel moeten accepteren. 'Maar bijna niemand gebruikt deze regeling, want zo’n voorstel opstellen is heel ingewikkeld. Zonder specialistische begeleiding is het eigenlijk niet te doen.'

Inzet van Huurbalie

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt gaat de gemeente daarvoor begeleiding regelen. 'Zo maken we duurzaam wonen bereikbaar voor iedereen.' Ze vindt het voor de hand liggen dat de Huurbalie van Hou van je Huis deze rol deels op zich neemt, zij bieden reeds andere begeleiding aan huurders. Een juridische begeleiding moet ergens anders vandaan komen. PvdD vindt het niet logisch als de gemeente die rol op zich neemt, 'omdat de gemeente zich dan direct mengt in civielrechtelijke procedures tussen burgers: huurders en verhuurders'.
Om het plan te betalen kan deels gebruik gemaakt worden van de Enecogelden. Want, zo stelt PvdD, dat is deel bestemd voor verduurzaming van de woningvoorraad. Tegelijkertijd kan een deel van de kosten gedekt worden door het onder te brengen bij de infrastructuur van de Huurbalie en ziet ze een mogelijkheid om aanspraak te maken op het Rijksbudget tegen energiearmoede.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!