Tienerslachtoffer van steekpartij wordt nu zelf ook vervolgd

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - De jongen die vorig jaar mei zwaargewond raakte bij een 'drillrapruzie' heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) zelf ook gestoken. Daarnaast is hij in januari van dit jaar opgepakt met een vuurwapen. Daarom wordt de destijds 14-jarige jongen nu zelf vervolgd.
Tegen hem is dinsdag bijna één jaar jeugddetentie, waarvan 155 dagen voorwaardelijk geëist. Daarnaast krijgt de tiener wat het OM betreft een gebiedsverbod, een contactverbod met de rivaliserende groep en moet hij een behandeling ondergaan bij een instelling. In oktober doet de rechtbank uitspraak.
Het inmiddels 15-jarige slachtoffer overleefde de steekpartij maar net. Toen de drie andere daders in juli de een celstraf opgelegd kregen, werd nog gezegd dat de jongen 'het heeft overleefd door omstanders'. Hij werd omsingeld door drie andere jongeren van een rivaliserende drillrapgroep, die hem vervolgens aanvielen. Nu staat het slachtoffer in de zaak dus terecht voor zijn eigen rol bij de steekpartij.
De steekpartij was vorig jaar op 6 mei rond 19.00 uur in het Laakkwartier. Twee groepen van zeven jongeren daagden elkaar eerder al op sociale media uit. 'Op Snapchat werd stoer gedaan om elkaar op te zoeken met messen', zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van de eerdere zaak, afgelopen juli.

Myron Ampofo

Eén van de zeven belagers van de destijds 14-jarige jongen werd een uur later neergestoken bij een mogelijke wraakactie door de vrienden van het slachtoffer. Dat was de 17-jarige Myron Ampofo. Hij overleed aan zijn verwondingen.
Zes anderen kregen allemaal een soortgelijke straf opgelegd. Allen kregen nagenoeg één jaar jeugddetentie met gebieds- en contactverbod en behandeling bij een instelling opgelegd. Sommigen van hen hebben daarnaast een halfjaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd gekregen.
De verdachten in deze zaak zouden lid zijn van drillrapgroep SK6, een naam die refereert aan het Haagse Schipperskwartier. Familie en vrienden van het 15-jarige slachtoffer uit de Thijssestraat, die inmiddels ook verdachte is, zouden deel uitmaken van het Delftse ZQ. Daat staat voor zero-quinze; oftewel 015, het netnummer van Delft. Drillrap is een uit Amerika overgewaaide hiphopstroming waarin onder meer geweld wordt verheerlijkt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!