'Dat verklaar en beloof ik' en 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig': acht wethouders beëdigd

Beëdiging van nieuwe wethouders
Beëdiging van nieuwe wethouders © Maarten Brakema
DEN HAAG - 'Dat verklaar en beloof ik' en 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig'. Met deze uitspraken zijn dinsdagavond de acht kandidaat-wethouders door de burgemeester beëdigd.
Ze zijn allemaal niet in Den Haag geboren. Maar veel van hen hebben wel een ruime politieke ervaring in de stad. Acht vrouwen en mannen gaan vanaf nu, ruim zes maanden na de verkiezingen, aan de slag om Den Haag te besturen.
Het gaat om Robert van Asten en Saskia Bruines namens D66, Anne Mulder en Kavita Parbhudayal namens de VVD, Mariëlle Vavier en Arjen Kapteijns van GroenLinks, Martijn Balster van de PvdA en Hilbert Bredemeijer namens het CDA.

Hart voor Den Haag stemt tegen kandidaten van D66, GroenLinks en PvdA

Bij de stemming op de wethouderskandidaten voor het nieuwe college heeft Hart voor Den Haag niet op de kandidaten van D66, GroenLinks en de PvdA gestemd. Dat deed de oppositiepartij door zich te onthouden van de stemmingen. De indirecte tegenstem had een reden: D66, GroenLinks en PvdA zeiden namelijk al tijdens de verkiezingen dat zij niet met Hart voor Den Haag in een college zouden stappen.
'Wethouders van partijen die ons hebben uitgesloten van collegedeelname kunnen fluiten naar onze steun. Als zij spugen op ruim 30.000 kiezers die op ons gestemd hebben, dan kan er van ons niet verwacht worden dat wij deze schoffering van de democratie over onze kant laten gaan', aldus fractievoorzitter Richard de Mos. 'Als ruim een kwart van de raad tegen je benoeming stemt, heb je als wethouder wel een heel zwak mandaat.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!