Dennis Groenewold (D66) nieuwe voorzitter presidium

Dennis Groenewold
Dennis Groenewold © Chris Gorzeman
DEN HAAG - Raadslid Dennis Groenewold (D66) is de nieuwe voorzitter van het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, het zogeheten presidium. Groenewold kreeg 26 stemmen tijdens de raadsvergadering dinsdagavond. Zijn tegenkandidaat Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) kreeg er zeventien.
Het voorzitterschap van het presidium wordt gezien als een prestigieuze positie. Zo was de vorige presidiumvoorzitter Chris van der Helm ook voorzitter van de vertrouwenscommissie in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester, maar moest hij er ook staan toen er even geen burgemeester was, toen Pauline Krikke opstapte. Daarnaast is de voorzitter van het presidium ook de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, als de burgemeester (even) afwezig is.
Sluijs werd een week geleden door zijn partij Hart voor Den Haag voorgedragen als ideale kandidaat. 'Het is goed gebruik dat de grootste partij de voorzitter levert en met Sluijs dragen wij een uitstekende kandidaat voor', zei partijleider Richard de Mos over de voordracht. Sluijs was dan ook teleurgesteld toen bleek dat een meerderheid heeft gekozen voor Groenewold: 'De steun vanuit de oppositie heb ik zeer gewaardeerd. Ik vind het buitengewoon jammer dat de coalitie het op deze manier heeft dichtgetikt en dit de uitslag is. Het getuigt van weinig vertrouwen in de uitgestoken hand die de oppositie gedaan heeft.'

'Stemmen past niet bij de geest van het presidium'

De benoeming van een nieuwe voorzitter, betekende ook direct het afscheid van Chris van der Helm (VVD) als voorzitter. Hij besloot zich niet te kandideren, omdat er meerdere kandidaten waren voor het voorzitterschap. 'Stemmen past niet bij de geest van het presidium, het is tenslotte goed gebruik dat het presidium door de raad in overeenstemming wordt voorgedragen. Door nu een positie in het presidium af te moeten dwingen met een meerderheid, verdwijnt die mooie gedachte van het voordragen. Je zit er namelijk namens de hele raad en niet namens een of meerdere partijen', gaf Van der Helm als verklaring.
'Het was me in ieder geval een waar genoegen en wens mijn opvolger Dennis Groenewold alle succes en vooral plezier toe. En geen zorgen, als nestor van de raad zal ik altijd wel een oogje in het zeil houden', aldus Van der Helm.

Sluijs geen voorzitter, maar wel lid presidium

Het presidium bestaat uit vijf leden, onder wie voorzitter Groenewold. Sluijs is wel benoemd tot een van deze leden, net als Hinke de Groot (CDA), Adeel Mahmood (DENK) en Robert Barker (Partij voor de Dieren).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!