Steenbreektrofee voor wijkpark Cromvliet: waterbuffer tegen wateroverlast tijdens hevige buien

Stadsboerderij in wijkpark Cromvliet in Molenwijk
Stadsboerderij in wijkpark Cromvliet in Molenwijk © Rob Kemperman
DEN HAAG - Wijkpark Cromvliet in Molenwijk heeft dinsdagavond een steenbreektrofee gewonnen. Het park en haar omgeving werd nog niet zo lang geleden verbouwd en het gebied ging van een stenen plein naar een klimaatbestendig, groen en levendig park met smallere straten. 'Zo moet het', oordeelde de jury. Het park in Laak was een van de vier kanshebbers in de categorie professionals.
Het doel was om het park bij de vernieuwing groener, leefbaarder en verkeersveiliger te maken. Zo kwam er een waterbuffer die water zuivert en opslaat. De buffer is bedoeld om wateroverlast bij hevige buien te verkleinen. Niet alleen regenwater wat in de omgeving valt wordt hier opgeslagen, ook regen wat op daken van omringende gebouwen valt wordt naar de buffer geleid. Dat water kan ook in periodes van droogte gebruikt worden.
Sinds de vernieuwing is het park een gebied waar mensen kunnen wandelen, zitten en ontmoeten. Tevens moesten scholen en verenigingen de ruimte krijgen om activiteiten te organiseren. In het wijkpark is ook een podium, voetbalkooi, speeltuin, moestuin en stadsboerderij te vinden. De indeling van het park kwam samen met buurtbewoners tot stand.

Groene weelde aan 't Haegsch Hof

Ook in de categorie 'maatschappelijke initiatieven' was er een Haagse kanshebber: de groene weelde aan 't Haegsch Hof in de Rivierenbuurt. Zij zagen de prijs echter aan hun neus voorbijgaan, de Groenbuurt Leiden nam de prijs mee naar huis.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!