Lange Voorhout, Plein en tuin Paleis Noordeinde in beeld als plek voor slavernijmonument

Afbeelding: British Library
Afbeelding: British Library
DEN HAAG - Er is een aantal locaties in beeld als toekomstige plek voor een monument over het slavernijverleden. Er wordt gedacht aan een plek bij het voormalige ministerie van Koloniën, het Mauritshuis op het Plein, op het Lange Voorhout, voor theater Diligentia of voor het Bentinck Huis of in de tuin bij Paleis Noordeinde. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een monument in Den Haag zal staan.
De plek van het monument moet aan een aantal voorwaarden voldoen: het moet te maken hebben met het koloniale en slavernijverleden van Den Haag en Nederland, er moet ruimte zijn voor een herdenking en het moet een prominente plek zijn. Voor het einde van dit jaar moet er een advies liggen over 'het aantal monumenten, de locaties, de kunstenaars, het programma van eisen en het schetsontwerp'.
Den Haag laat het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV) onderzoek doen naar het koloniale en slavernijverleden van de hofstad. De uitkomsten moeten op 20 november worden gepresenteerd in Het Nationale Theater in Den Haag.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!