Haagse (32) vervalste paspoorten voor criminelen, OM: eist 10 maanden cel en geldboete

Paspoorten
Paspoorten
DEN HAAG - Een 32-jarige Haagse vrouw die twee paspoorten en een rijbewijs heeft vervalst zou tien maanden de cel in moeten en een boete van 5.000 euro moeten betalen. Ook mag ze twee jaar lang niet aan de slag als gemeenteambtenaar. Dat eist het Openbaar Ministerie (OM).
De vrouw werkte destijds voor de gemeente Noordwijk. Daar werd in december van 2021 geconstateerd dat er onregelmatigheden waren bij het uitgeven van een paspoort en een rijbewijs. De gemeente stapte naar de politie en er volgde een onderzoek. Daaruit bleek dat er twee paspoorten en een rijbewijs waren uitgegeven op bestaande namen maar met de foto’s van twee personen die niet bij die namen hoorden. Het ging daarbij om verdachten in grote, internationale drugsonderzoeken.
Het onderzoek leidde ook naar de 32-jarige Haagse. Uit het onderzoek bleek dat alle handelingen die waren gedaan op haar terug te voeren waren. In juni 2022 werd de vrouw aangehouden. De vrouw verklaarde dat ze was benaderd om paspoorten tegen betaling te vervalsen. Daarbij zou zijn gezegd dat de documenten niet voor criminelen bedoeld waren. De vrouw ging op het aanbod in omdat ze geld nodig had. 'Volgens de vrouw voelde ze zich gedwongen om haar gewelddadige vriend financieel te onderhouden.'

'Naar wie anders?'

De officier van justitie vindt dat er genoeg bewijs is voor de schuldvraag van de vrouw. Dat de vervalste documenten niet voor criminelen zouden zijn werd niet geloofd. 'Naar wie anders? Naar de bakker op de hoek? Waarvoor zou die een vals paspoort nodig kunnen hebben?' De vrouw zegt zelf pas tijdens de verhoren erachter te zijn gekomen voor wie de documenten waren. 'Toen ik dat hoorde schrok ik echt enorm.' Uit onderzoek van de politie bleek dat een van de paspoorten voor een Belgische crimineel zou zijn die op dat moment in Zwitserland zat ondergedoken.
Ook wees de officier van justitie erop dat de vrouw al eerder bij een gemeente was vertrokken op verdenking van fraude. Die zaak, waarbij ze wordt verdacht als gemeenteambtenaar in Den Haag 640.000 euro te hebben verduisterd, loopt nog. En na haar werk voor Noordwijk ging ze aan de slag bij weer een andere gemeente.

Celstraf en geldboete

Volgens de officier speelt de relatie met haar ex wel mee. Die relatie zou problematisch zijn en daardoor invloed hebben op haar keuzes, al maakt niet iedereen in een vergelijkbare situatie dezelfde keuzes. De officier van justitie kwam tot de conclusie dat het gerechtvaardigd is om 15 maanden cel te eisen (waarvan vijf maanden voorwaardelijk). Daarbij moet ze de verdiende vijfduizend euro terugbetalen als boete en mag ze twee jaar niet werken als gemeenteambtenaar.

'Draconische eis'

'Een draconische eis', reageert haar advocaat op de strafeis bij mediapartner Omroep West. Volgens hem gaat de officier voorbij aan de persoonlijke omstandigheden van de vrouw. 'Ze is tien jaar lang door haar ex bedreigd, mishandeld en misbruikt. Onder zijn druk heeft ze dit gedaan. En nu zit zij hier en is hij feest aan het vieren in zijn nieuwe Gucci-kleding.'
Een uitspraak volgt op 11 oktober.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!