'Haagse kinderen moeten op school gratis lunch krijgen'

Foto ter illustratie: Providence Doucet (Unsplash)
Foto ter illustratie: Providence Doucet (Unsplash)
DEN HAAG - Kinderen horen niet met honger naar school te gaan, dat vinden meerdere Haagse politieke partijen. Maar in sommige gezinnen is er niet genoeg geld om kinderen ontbijt te geven. Daarom willen de partijen dat scholen een lunch gaan aanbieden.
GroenLinks, VVD, PvdA, D66 en CDA willen van het college weten hoe het er in de stad voorstaat met de armoede en kinderen die met honger naar school gaan. Want dat is nu nog hartstikke onduidelijk.
Den Haag is een grote stad, waar ook armoede heerst. 'Ik kan me moeilijk voorstellen dat het hier niet gebeurt. Ik heb ook wel signalen gekregen hierover. Maar hoe lossen we het op?' zegt Hera Butt (GroenLinks) in Bob Staat Op.

Boterhammenbar

In andere steden zijn ze ook al bezig met het schoollunch, aldus Caroline Peeck (VVD). 'In Eindhoven bijvoorbeeld, met een boterhammenbar waar kinderen langs kunnen lopen en ook fruit kunnen pakken. Op andere scholen nemen ouders ontbijt mee voor andere kinderen.' Het zijn goede initiatieven, maar het moet wel haalbaar zijn voor scholen, vindt Butt. Want ook in Den Haag is er een lerarentekort.
In de Tweede Kamer is een voorstel aangenomen waarbij er 100 miljoen vrijgemaakt moet worden om komend jaar gratis lunches aan te bieden op scholen. Peeck wil weten of er contact is hierover met de landelijke overheid en hoeveel de stad Den Haag zou krijgen.
De partijen willen dat de gemeente gaat praten met schoolbesturen hierover. 'We willen weten hoe het ervoor staat in onze stad. Heeft de gemeente gesprekken met schoolbesturen hierover?' wil Peeck weten van het college.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!