Monumenten ingepakt in gigantische ballonnen: 'Wie heeft dit verzonnen?'

© Simon Fritschij
DEN HAAG - Van de Gevangenpoort tot het standbeeld van Willem van Oranje op het Plein. Ze zijn tot 13 oktober 'versierd' met grote ballonnen. Verschillende politici vinden het geen gezicht. 'Zo wordt onze historische binnenstad eerder een hysterische binnenstad', aldus Simon Fritschij van ChristenUnie/SGP.
Vijf opblaasbare kunstwerken staan de komende twee weken in de binnenstad. 'Zo verandert de Britse kunstenaar Steve Messam de hardheid van de Gevangenpoort in een vrolijk bubbelende omhelzing. Een plek waar bezoekers doorheen kunnen lopen via een houten brug die in de onderdoorgang is gelegd', aldus het marketingbureau van de gemeente.
'Door deze kleurige en soms grappige ingrepen, ervaar je die dagelijkse dingen ineens alsof ze nieuw zijn. Dit wordt niet alleen een feest voor de bewoners van Den Haag zelf maar ook voor mensen van buiten de stad!', is het idee achter de BlowUp Art. De buitenkunst hoort bij een wandelroute rond het Binnenhof in het Museumkwartier.
© Pim Top (The Hague & Partners)

'Groene puisten'

Maar een aantal politici is er niet over te spreken. 'Wie heeft verzonnen om één van de oudste en meest iconische gebouwen met groene puisten te ontsieren? Om nog maar te zwijgen over de viesgroene halsband om de Vader des Vaderlands', twittert Fritschij. En Sebastian Kruis van de PVV is ook not amused over dit initiatief. Hij vindt dat de Gevangenpoort eruit ziet alsof die een SOA heeft en vindt ballon om het standbeeld van Willem van Oranje 'verkrachting'.

Zonde van het geld

Ook Robert Barker (Partij voor de Dieren) vindt het helemaal niks. 'Ik dacht eerst dat het een grap was.' Hij vindt het vooral ook bizar dat de gemeente hier geld aan uitgeeft. 'De gemeente heeft weinig geld om huurders te helpen of de stad te verduurzamen, maar wel geld om allerlei monumenten te verpesten met opblaasballonnen', zegt hij in Bob Staat Op.
Barker zou liever zien dat het geld gewoon naar de cultuur in de stad gaat. 'Er gaat teveel geld naar dit soort dingen. Als je geld in kunst wilt steken, investeer dan ook echt in kunst en cultuur. Ik denk niet dat mensen sneller naar een museum gaan als er een opblaaskonijn voor staat.'
De tijdelijke kunst is gemaakt door Steve Messam (Verenigd Koninkrijk), Marleen Sleeuwits (Den Haag), Adrianus Kundert (Berlijn) en Larissa Ambachtsheer (Den Haag).
© Pim Top (The Hague & Partners)

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!