Besparen op de gasrekening: 'Huurders kunnen isolatie van hun woning afdwingen bij huisbaas'

© Arthur Lambillotte (Unsplash)
DEN HAAG - Met de almaar stijgende gasprijzen en de winter in het vooruitzicht, stoken huurders zich arm. Dat constateert de Partij voor de Dieren, die donderdag een initiatiefvoorstel indient waarbij de gemeente huurders helpt om isolatiemaatregelen af te dwingen bij hun huurbaas. 'Een goed geïsoleerd huis scheelt uiteindelijk veel op de gas- en energierekening', zegt raadslid Robert Barker.
Een groot deel van de particuliere huurwoningen valt onder de slechtste energielabels, stelt Barker. 'Pandjesbazen hebben vaak veel woningen die ze niet goed onderhouden. Huurders hebben last van kou en tocht en gaan in deze tijd alleen maar meer betalen om het een beetje warm te kunnen houden', zegt hij in Bob Staat Op.
'Maar wat veel mensen niet weten', begint Barker, 'is dat je van je huurbaas kan eisen dat die je woning verduurzaamt.' Met dit zogeheten initiatiefrecht kunnen huurders, in ruil voor een redelijke huurverhoging, hun huurbaas aanzetten tot de verduurzaming van hun huis. 'Maar bijna niemand gebruikt deze regeling, want zo'n voorstel opstellen is heel ingewikkeld’, stelt Barker.

Voorstel

En daar moet de gemeente een begeleidende rol in gaan spelen, vindt de partij. 'Je moet goed in kaart brengen hoeveel de isolatiemaatregelen kosten en op basis daarvan een voorstel ontwikkelen; dat is een best wel complexe opgave. Als gemeente moeten we de huurder helpen bij het opstellen van dat plan. Huurders willen namelijk vaak wel isoleren, maar kunnen het gewoon niet zelf.'
Maar is de huurder dan niet alsnog de klos wanneer daar tegenover staat dat die per maand meer huur moet betalen? 'Dat is helaas sowieso het geval', zegt Barker. 'Je betaalt iets meer huur, maar uiteindelijk weer veel minder aan je gas- en energierekeningen. Voor de huurder is het dus ook profijtelijk, plus: je woont dan hopelijk in een lekkerder huis zonder tocht en schimmel als gevolg van vocht.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!