Oud-partijleider Revis: VVD had Hart voor Den Haag moeten uitsluiten

Boudewijn Revis
Boudewijn Revis © Den Haag FM
DEN HAAG - De Haagse VVD had niet moeten zeggen dat ze in een coalitie wilde met Hart voor Den Haag. Oud-partijleider en -wethouder Boudewijn Revis (VVD) vond dat geen goede zet. 'Ik was het daar niet mee eens', zegt hij. 'Ik had het verstandig gevonden om de lijn die een aantal andere partijen gekozen heeft, voort te zetten.' Hij doelt daarmee op D66, GroenLinks en PvdA, die expliciet zeiden Hart voor Den Haag uit te sluiten.
Voor het eerst in twee jaar na zijn vertrek als wethouder, gaf Revis weer een interview. Hij blikte zaterdagochtend in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM terug op 1 oktober 2019, de dag die leidde tot een bestuurlijke crisis in Den Haag, nadat de Rijksrecherche invallen deed in de werkkamers en woningen van wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui en raadslid Nino Davituliani van Hart voor Den Haag.
Na de invallen bij de politici van Hart voor Den Haag, zegden de toenmalige coalitiepartners VVD, D66 en GroenLinks het vertrouwen op. Dat leidde tot de val van het college. Tijdens de verkiezingen zeiden D66, GroenLinks en PvdA dat ze Hart voor Den Haag uit wilden sluiten.
'Ik had het verstandig gevonden om de lijn die een aantal andere partijen gekozen heeft, voort te zetten'
Dat vond Revis een betere koers, dan de lijn van zijn eigen VVD. 'Ik ben van mening dat het nog steeds onvoldoende duidelijk is bij de partij Hart voor Den Haag dat ze veel grotere afstand moeten creëren met mensen die verdacht worden - nog los van het feit of ze het gedaan hebben of niet. Maar wil je zorgen dat de politiek en het stadsbestuur - en daar hoort de gemeenteraad ook bij - vrij is van de schijn van corruptie, machtsmisbruik, enzovoorts, dan heb je ook een verantwoordelijkheid als partij om daar afstand tot te nemen. Ik had het verstandig gevonden om de lijn die een aantal andere partijen gekozen heeft, voort te zetten.'
Wel toonde hij begrip voor de koers van zijn opvolger Anne Mulder. 'Ik kan op zich begrijpen dat daar redenen voor zijn, want de VVD voelt zich natuurlijk inhoudelijk voor een groot deel ook wel verbonden met een aantal standpunten van Hart voor Den Haag. Als je daar een coalitie mee maakt, dan heb je meer kans om je doelen te verwezenlijken. Maar ik was het er zelf niet mee eens', aldus Revis.

'Niet zomaar opzij schuiven'

Tijdens de formatie zei de VVD als eerste partij wél te willen samenwerken met Hart voor Den Haag. Volgens de liberalen konden de kiezers die op De Mos hebben gestemd niet zomaar opzij worden geschoven. Een formatiepoging van Hart voor Den Haag mislukte echter. D66 kreeg daarna de lead in de formatie. Precies een half jaar na de verkiezingen presenteerden D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA hun coalitieakkoord 'Voor een stad die tegen een stootje kan'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!