Haagse nieuwsfoto van de maand: prinses Beatrix ziet niks van Glazen Koets door demonstranten

Prinses Beatrix bekijkt de koninklijke stoet op Prinsjesdag
Prinses Beatrix bekijkt de koninklijke stoet op Prinsjesdag © Bart Maat (ANP)
DEN HAAG - September was de maand van twee grote Haagse evenementen: Prinsjesdag en de CPC Loop. In een maand waar het weer eens regende, was het op beide dagen stralend weer. Dit zijn de twee opvallendste nieuwsfoto's van de maand september.
'Prinsjesdag, een hoogtepunt in Den Haag. De hele stad wordt opgetuigd en alles gaat aan de kant voor de rijtoer', zegt Edouard van Arem van het ANP in Bob Staat Op. Traditiegetrouw zit prinses Beatrix in Paleis Kneuterdijk te kijken naar de koets. Voor het eerst ging prinses Amalia mee met haar ouders. Dus oma zat voor het raam klaar om te zwaaien. Maar dat ging niet zo makkelijk deze keer.
Voor het paleis stonden demonstranten. 'Je ziet omgedraaide vlaggen met F Rutte. En daarachter Beatrix, ze probeerde te kijken naar haar zoon, schoondochter en kleindochter', vertelt Fifi Schwarz van museum Beeld en Geluid. 'Je ziet aan haar gezicht dat ze het niet leuk vond', aldus Van Arem.
Je wilt overal bij zijn
Voor persbureau ANP was het een drukke dag die derde dinsdag van september. 'We waren met elf fotografen op pad die dag. We wisten wel dat er dingen zouden gaan gebeuren, dus je wilt overal bij zijn.'

CPC Loop

Na meerdere keren uitstel ging na anderhalf jaar de CPC Loop weer door. 'Er doen zo'n 40.000 tot 45.000 mensen aan mee en het is altijd een leuke sfeer. Iedereen is aardig voor elkaar, iedereen heeft er zin in. Een hele positieve vibe bij dat event', blikt Van Arem terug die zelf de 10 kilometer liep.
Hardlopers in het startvak van de CPC Loop
Hardlopers in het startvak van de CPC Loop © Robin van Lonkhuijsen (ANP)
De fotograaf die de foto maakte stond op een hoogwerker bij de start. 'De foto is vanuit de lucht genomen. Je kijkt echt neer op een massa aan mensen. Het deed me denken aan de inauguratie van president Trump, waar het veld zo goed als leeg was. Hier zie je juist massa's mensen', zegt Schwarz.
'Het is Den Haag in optima forma', aldus Van Arem.
Dagelijks worden er vele nieuwsfoto's gemaakt, beelden die een verhaal vangen en vertellen. Op Den Haag FM worden elke eerste maandag van de maand twee beeldbepalende Haagse nieuwsfoto's van de afgelopen maand besproken met het ANP en Beeld en Geluid Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!