Vier buurten krijgen speciale afvalbak voor recycling: 'We moeten anders leren kijken naar afval'

© Spullenbak
DEN HAAG - Wat voor de een afval is, kan voor een ander iets zijn waar nog prima gebruik van kan worden gemaakt. Natuurlijk kun je ook in Den Haag oude spullen naar de kringloop brengen, maar om hergebruik te stimuleren komt er nu een proef met een Spullenbak. Deelnemers krijgen thuis een bak die op afspraak wordt opgehaald om te legen. Er worden duizend huishoudens in de Bomen- en Bloemenbuurt, Moerwijk en Vruchtenbuurt gezocht die willen meewerken.
Producten die in de zogenoemde Spullenbak worden gedaan worden vervolgens door ondernemers uit de maakindustrie opnieuw gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van ansichtkaarten door daar oude lakens voor te gebruiken. Ook een niet meer werkende computer of restanten van bouwmateriaal kunnen opnieuw worden gebruikt.
'We moeten anders leren kijken naar afval. Grondstoffen en op het oog producten waar je niets meer mee kan, zijn voor lokale makers vaak van onschatbare waarde', zegt projectleider Sharon van der Werf. 'Deze creatieve makers hebben als missie om afgedankte spullen van de verbrandingsoven te redden.'

Kabels, snoeren en telefoons

Copiatek gaat aan de slag met gebruikte ict-apparatuur. 'Wij knappen deze apparaten en gebruikte kabels, snoeren en telefoons op zodat die nog een keer gebruikt kunnen worden', legt bedrijfsleider Mahdi Tavaf uit.
Judith van der Meer van Het Meisje met de Zaag gaat met ander afval zoals deurknoppen, vazen, wieltjes, servies of stripboeken aan de slag: 'Ik ontwerp en maak meubels en andere interieurspullen van bestaande of gerecyclede materialen. Denk aan meubels of snijplanken van bestaand en Haags hout'.

Proef

De proef met de Spullenbak in de vier wijken loopt tot de zomer van 2023. 'Uit onderzoek blijkt dat de concentratie van bewoners die iets voor het milieu of ondernemers willen doen het hoogst is in Moerwijk, Vruchtenbuurt en de Bomen- en Bloemenbuurt', zegt Van der Werf.
'Deze proef gebruiken we om zaken als de logistiek uit te testen. Zodra de proef is afgerond en het succesvol is, wordt het Spullenbakproject over de hele stad uitgerold.'
Spullenbak is een project van Made in Moerwijk, Haagse Milieu Services en de gemeente Den Haag met als doel de afvalberg te verkleinen. Deelnemende ondernemers uit de maakindustrie die aan de slag gaan met het 'afval' zijn onder andere Copiatek, Het Meisje met de Zaag, Made in Moerwijk, Mosaico, Tien XL, Link2Cycle en Middin.
Meedoen aan de Spullenbak kan door je aan te melden op spullenbak.nl.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!