Oranjehotel en Waalsdorpervlakte toegevoegd aan lijst met belangrijkste momenten in geschiedenis

Waalsdorpervlakte
Waalsdorpervlakte © Martijn Beekman
DEN HAAG - Het Nationaal Monument Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte zijn toegevoegd aan het netwerk van de Canon van Nederland. In de Canon staan de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis.
De vier kruizen op de Waalsdorpervlakte ze zijn gemaakt van de houten executiepalen die de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog op de vlakte gebruikt. Tijdens de bezetting worden op de Waalsdorpervlakte meer dan 250 terdoodveroordeelde gevangenen geëxecuteerd.
De meesten van hen zijn afkomstig uit het 'Oranjehotel' zoals de Scheveningse gevangenis genoemd wordt. In 1981 worden de kruizen vervangen door bronzen reproducties. De originele kruizen zijn tegenwoordig onderdeel van de collectie van het Nationaal Monument Oranjehotel. Elk jaar is er op 4 mei een Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte.

De Canon

Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. In de Canon van Nederland staan belangrijke historische momenten of personen beschreven die onze geschiedenis vertellen. De kruizen van de Waalsdorpervlakte zijn opgenomen als zogenoemd 'sleutelstuk' en vertellen een verhaal bij het venster De Tweede Wereldoorlog.
Om meer aandacht te geven aan de Nederlandse geschiedenis werken musea en erfgoedinstellingen samen. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!