Lucille Werner reikt Onbeperkt070-prijs uit: 'We hebben echt een ontoegankelijk land'

© Leonard Walpot
DEN HAAG - Van losliggende stoeptegels tot drempels bij horeca in winkels. Het is niet voor iedereen makkelijk om ergens heen te gaan. Mensen met een beperking komen allerlei obstakels tegen, ook in Den Haag. Daarom wordt dinsdagmiddag de Onbeperkt070-prijs uitgereikt, door Lucille Werner (CDA Kamerlid). 'Dit is zo ongelofelijk belangrijk', zegt ze in Bob Staat Op.
Lucille, jarenlang presentatrice van Lingo, heeft zelf ook een beperking. Door zuurstofgebrek bij haar geboorte geven haar hersenen niet het goede signaal aan haar benen en loopt ze anders dan anderen. Ze heeft een waslijst aan problemen die ze tegenkomt in het dagelijks leven. 'Stoeptegels die teveel omhoog liggen, drempels zonder leuning of trappen op en af. Je komt het zoveel tegen in de samenleving.'
En voor mensen met een beperking heeft dat grote gevolgen. 'Mensen doen niet meer mee, die denken laat maar gaan. De samenleving is niet op mijn ingesteld.' Dus even spontaan ergens heen gaan is dan een hele opgave, aldus Lucille.

Ontoegankelijk land

Volgens Lucille is ons land niet goed ingesteld op mensen die hulp nodig hebben. 'We hebben echt een heel ontoegankelijk land.' En dat wordt in de toekomst een nog groter probleem, vreest ze. 'In 2030 zijn we met vijf miljoen 65-plussers. Dus het gaat ook om ouderen of mensen met een kinderwagen.'
Maar niet alleen om drempels en fysieke obstakels zijn een probleem. Denk ook aan digitale toegankelijkheid, zegt Lucille. 'Alles gebeurt online. Dat is best moeilijk voor ouderen en mensen met een handicap.' Bijvoorbeeld om toegang tot zorg te krijgen. 'Dat is ook allemaal online.'

Beste idee voor Den Haag

Daarom vindt ze het erg belangrijk dat de Onbeperkt070-prijs is van Stichting Voorall er is. De prijs gaat naar een initiatief dat de stad toegankelijker moet maken.
Lucille mag dinsdag de prijs uitreiken. 'Ik vind dat heel eervol en ontzettend leuk om te doen. Zeker als je als stad een focus hebt op de toegankelijkheid. Dat is zo ongelofelijk belangrijk.'
De prijs werd al eens gewonnen door de Haagse Hogeschool met het idee van een Mobilitheek, een uitleenplek voor beweeg- en sporthulpmiddelen voor mensen met een beperking. Die is inmiddels geopend op de Sportcampus. Ook Stichting Haagse Willemsvaart won de prijs voor een tillift voor rolstollen in de nieuwe haven bij de Koekamp.

Genomineerden

Dit jaar zijn er uit de inzendingen vijf ideeën genomineerd voor de vijfde Onbeperkt070-prijs.
  • Deurbel voor winkels en horeca met een drempel
Idee van: Jules Coenen
Veel winkels en horeca zijn nog niet toegankelijk voor mensen met een hulpmiddel door een drempel. Om locaties waar drempelvrij maken lastig is, kan aanbieden van een draadloze deurbelset een oplossing zijn, zodat mensen met een hulpmiddel kunnen laten weten geholpen te willen worden. Het promoten van de deurbelsets kan door ervaringsdeskunigen aan deze locaties (montage en advies toegankelijkhied).
  • Katakat, Muziekclub voor kinderen met en zonder beperking
Idee van: Carmen van Haren
Bij de Mooiste Muziekclub maken kinderen mét en zonder beperking muziek. Er zijn allerlei instrumenten en is er ruimte om samen te zingen, te improviseren en te spelen. Met de prijs willen we 4 seizoenen met de Mooiste Muziekclub, werving, locatiehuur, communicatiemiddelen, voorbereiding en studio-opname van een lied.
  • Toegankelijke moestuin
Idee van: Sowyen Martina
Een toegankelijke moestuin voor iedereen met een beperking die van tuinieren houdt. Denk aan verhoogde bakken voor alle gewassen en bloemen, verharde brede paden voor de toegankelijkheid en bordjes met braille met plantennamen.
  • Uitleen tandemfiets
Idee van: Jos Remmerswaal
Uitleen volwassen tandemfiets (net zoals uitleen scootmobiel en strandrolstoelen) voor onder andere visueel beperkten.
  • Basalt, Wandelroutes in de wijk
Idee van: Klaasjan van Haastrecht
Een leuke wandelroute voor revalidanten en wijkbewoners. Zo kunnen ze zelfstandig en verantwoord een ommetje maken, waarbij ze werken aan herstel, kracht en conditie, en genieten van het buiten zijn. We hebben al een kaart met wandelroutes met ingebouwde rustpunten. We willen de routes aanvullen met fysieke markering en informatiebordjes. Deze zouden de routes toegankelijker en aantrekkelijker maken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!