Marieke van Doorn (D66) nieuwe aanvoerder van grootste coalitiefractie

Marieke van Doorn (D66)
Marieke van Doorn (D66) © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Marieke van Doorn is de nieuwe fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad. Van Doorn volgt daarmee Robert van Asten op. Hij werd vorige week beëdigd als wethouder. Van Doorn werd maandag door de fractie unaniem verkozen voor de functie. Daarmee hebben alle coalitiefracties nu een nieuwe fractievoorzitter gekozen.
Eerder werd al duidelijk dat Lotte van Basten Batenburg de fractie van de VVD gaat leiden. Bij GroenLinks is Maarten De Vuyst fractievoorzitter nu Mariëlle Vavier wethouder is geworden. Bij de PvdA heeft Janneke Holman de functie van fractievoorzitter op zich mogen nemen. Bij het CDA zal de functie opnieuw vervuld worden door Kavish Partiman. De fracties kozen een nieuwe fractievoorzitter omdat hun voorman of voorvrouw doorschoof naar een wethouderspost.
Van Doorn werd maandag verkozen tot fractievoorzitter van D66. Ze zit sinds 2018 namens de partij in de raad en stond bij de gemeenteraadsverkiezingen op een tweede plek van de partij. Ook zat ze met Van Asten aan de onderhandelingstafel. 'We hebben een nieuw stadsbestuur met een nieuw akkoord en ze zullen flink aan de bak gaan om de uitdagingen waar de stad het hoofd te bieden. Maar dat betekent niet dat wij als fractie stil zitten, want uiteindelijk bepaalt de raad', zegt Van Doorn.

'Scherp op de inhoud'

Met haar fractie wil ze de toon zetten in het debat: 'Scherp op de inhoud, gericht op oplossingen en met een toon die het vertrouwen in de politiek vergroot in plaats van verkleint'. Daarnaast wil ze ook mee de stad in met de partij: 'Niet elke inwoner weet de weg naar de gemeenteraad te vinden. Daarom komen wij naar de mensen toe'.

Oppositie

Bij de oppositiepartijen wordt de grootste fractie, die van Hart voor Den Haag, aangevoerd door Richard de Mos. Robert Barker vervult de functie bij Partij voor de Dieren en DENK heeft Nur Icar als fractievoorzitter. Fatima Faid (Haagse Stadspartij), Sebastian Kruis (PVV), Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie), Lesley Arp (SP) en Judith Klokkenburg-Reedeker (ChristenUnie/SGP) zitten als eenmansfractie in de raad en zijn daarmee fractievoorzitter namens hun partij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!