Vreugdevuren lijken na vier jaar terug te keren: 'Negentig procent kans dat het doorgaat'

Organisator Vreugdevuur Scheveningen Kevin Batenburg | Den Haag FM
Organisator Vreugdevuur Scheveningen Kevin Batenburg | Den Haag FM
DEN HAAG - De kans is groot dat er aan het einde van dit jaar weer vreugdevuren zullen branden op de stranden van Duindorp en Scheveningen. Na vier jaar zonder vreugdevuren met Oud en Nieuw lijkt de grootste horde voor de aankomende jaarwisseling nu genomen. Burgemeester Jan van Zanen overhandigde de organisatoren afgelopen week de evenementenvergunning.
Vrolijke gezichten deze week bij organisatoren Ab Massa en Kevin Batenburg van Vreugdevuur Scheveningen. De afgelopen jaren spanden zij zich al in om een nieuw vreugdevuur mogelijk te maken na het debacle tijdens de jaarwisseling 2018-2019. 'We zijn sindsdien ieder jaar bezig geweest om aan de strenge eisen te voldoen om ervoor te zorgen dat het vreugdevuur door kon gaan,' zegt Massa. Maar in 2019 trok toenmalig burgemeester Johan Remkes de stekker uit de vreugdevuren en in de twee daaropvolgende jaren was het corona dat roet in het eten gooide.

Veranderingen

Nu lijkt het vreugdevuur dan eindelijk terug te gaan keren. Maar wel in een andere vorm. Het doel zal niet meer zijn om een zo groot of hoog mogelijk vuur te maken.
‘De maximale afmeting is straks tien meter hoog, breed en hoog. Om die reden gaan we ook terug naar de ouderwetse manier van stapelen: met de hand’, vertelt Massa. 'En daarnaast moet het eigenlijk gewoon één grote Scheveningse feestweek worden,' vult Batenburg aan. 'Met zangers, entertainers en activiteiten voor jong en oud.'

Nog geen honderd procent zekerheid

Toch is het niet uitgesloten dat de vreugdevuren ook dit jaar niet door zullen gaan. De organisaties wachten namelijk nog op drie andere vergunningen. De aanvragen zijn gedaan, maar er is nog geen uitsluitsel.
Zo moet de provincie Zuid-Holland zich nog buigen over de Natuurbeschermingswet, buigt Hoogheemraadschap van Delfland zich over een watervergunning en is er ook een ontheffing nodig op grond van de Wet Milieubeheer. Die ontheffing moet door het Haagse college worden afgegeven. Batenburg heeft goede hoop dat alle vergunningen uiteindelijk zullen worden verstrekt. 'Ik denk dat het voor negentig procent zeker doorgaat.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!