Oppositie pleit voor eisen nieuwe padelbanen: 'Gemeente moet dieren en omwonenden beschermen'

Padel
Padel © Tomasz Krawczyk (Unsplash)
DEN HAAG - Om overlast te beperken moeten er regels komen voor padelbanen. Hart voor Den Haag en Partij voor de Dieren (PvdD) vinden dat er rekening moet worden gehouden met geluidsoverlast, de veiligheid voor dieren en de effecten op de natuur. 'De gemeente moet dieren en omwonenden beschermen', stelt Robert Barker (PvdD).
In Mariahoeve werd onlangs al geklaagd over de padelbanen die daar komen. 'Het lijkt op geluid van pistoolschoten en het gaat aan één stuk door', zegt Trudy uit Mariahoeve over de sport. In Mariahoeve en Marlot zijn inmiddels vergunningsaanvragen gedaan voor 15 padelbanen. 'Zo’n sterke groei moet goed begeleid worden', vindt Coen Bom van Hart voor Den Haag. 'Er moeten duidelijke regels komen in de buurt van huizen om te zorgen dat mensen niet grote overlast ervaren.'
Naast de mens die overlast ervaart door de banen zien de partijen ook een risico voor dieren. Zo zouden in Spanje duizenden vogels op jaarbasis sterven, onder meer omdat ze tegen de glazen wanden botsen. De mogelijkheid van de komst van padelbanen vlak naast Litoraal, een vogelrustgebied bij Mariahoeve, is voor Barker dan ook reden dat er nieuwe regels nodig zijn. 'Dat padelbanen worden gepland vlakbij één van de meest bijzondere vogelgebieden van Den Haag toont aan dat het huidige beleid faalt. De gemeente moet regels maken voor padel.'

Aanvullende eisen

Wat de partijen betreft worden er voorlopig geen nieuwe padelbanen in de buitenlucht op gemeentegrond toegestaan. Dat zou pas weer mogelijk zijn als er aanvullende eisen zijn voor geluidshinder, veiligheid voor dieren en effecten op de natuur. De gemeenteraad heeft het onderwerp 'padel' donderdag op de agenda staan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!