Zwembaden graad kouder, ledlampen en sfeerverlichting eerder uit: gemeente neemt energiemaatregelen

Zwembad
Zwembad © Unsplash / Lavi Perchik
DEN HAAG - De gemeente gaat lampen vervangen door ledverlichting, het water in de zwembaden wordt een graad minder warm en sfeerverlichting zal alleen nog in de avond branden. Deze maatregelen worden door de gemeente genomen om zo minder energie te verbruiken. Daarnaast worden bewoners en ondernemers in de stad geholpen met adviezen, subsidies en trainingen om zelf te gaan besparen. Mensen die energietoeslag krijgen ontvangen dit jaar al een deel van de toeslag voor 2023.
Alle informatie over het besparen van energie, duurzaamheid en hulpvragen die daarbij komen kijken zijn te vinden op een speciale website van de gemeente: www.denhaag.nl/energie.
Het is ook mogelijk om fysiek hulp te krijgen. Stadsgenoten kunnen op ruim 30 locaties van de Helpdesk Geldzaken terecht voor vragen over geldzaken, hulp bij het op orde krijgen van het huishoudboekje, bespaartips en doorverwijzingen naar de Voedselbank, de Ooievaarspas, Den Haag Werkt en de Stichting Leergeld.
Bij de twee 'Hou van je Huis-locaties' is informatie te krijgen over duurzaam woningonderhoud, energie besparen, subsidies en regelingen. Ook zijn er workshops en trainingen die gratis te bezoeken zijn. Daarbij is aandacht voor de mogelijkheden om goed te eten en daar weinig geld aan uit te geven en er is een training om je uitgaven in de gaten te kunnen houden.

Energietoeslag

Als tegemoetkoming voor de hogere energierekening kunnen inwoners een toeslag aanvragen. Het eerste deel van de toeslag voor 2022 is inmiddels betaald. Inwoners die dat nog niet hebben aangevraagd krijgen binnenkort een herinneringsbrief.
Ook het komend jaar is er een toeslag van 1.300 euro aan te vragen. Huishoudens met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum komen daar in Den Haag voor in aanmerking. Een deel van dat bedrag, 500 euro, zal worden uitgekeerd tegelijkertijd met het tweede deel van de toeslag voor 2022. De resterende 800 euro volgt in het nieuwe jaar.

Zelf verduurzamen

Om huizen beter te isoleren zijn er afspraken gemaakt met woningcorporaties. Ook huishoudens kunnen ondersteuning krijgen, daarvoor is de actie 'goedkoper uw huis verwarmen' van start gegaan. Daarin zijn maatregelen te vinden zoals het vervangen van thermostaatkranen en het plaatsen van vloerverwarming.
De gemeente laat weten dat er voor grote Vve's 90 energiemaatwerktrajecten met verduurzamingspakketten beschikbaar zijn en aan particuliere eigenaren en kleine Vve's worden 400 woningscans aangeboden. Daarnaast worden er veertig nieuwe energiecoaches opgeleid.

Besparingen voor ondernemers

Haagse ondernemers kunnen gratis een energie- en dakscan laten doen, daarna volgt een advies met besparingsmaatregelen. Daarbij werkt de gemeente aan een subsidieregeling voor isolatie van bedrijfspanden en moet er een collectieve inkoopactie komen om warmtepompen, ledverlichting en duurzame terrasverwarmers aan te schaffen.

Lampen worden LED en sfeerverlichting gaat eerder uit

De gemeente zal ook zelf energie besparende maatregelen nemen: 4.000 lampen kunnen op afstand worden gedimd en ongeveer 20.000 lichtpunten zullen worden vervangen door ledverlichting. Zogenoemde sfeerverlichting zal enkel nog in de namiddag en avond branden, om 23.00 uur gaat deze uit. Om het gasverbruik te verlagen zal het water in zwembaden een graad lager worden en de basistemperatuur in panden van de gemeente gaat naar 18 graden.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!