Boeren protesteren tegenover Tweede Kamer na presentatie stikstofrapport Johan Remkes

© Regio 15
DEN HAAG - Bij het Tweede Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg zijn de eerste boeren, met trekker, aangekomen. Op foto's van Regio 15 is te zien dat de boeren aan de overkant van de weg een plek krijgen.
'Voor deze actie hebben we alle Kamerleden en beide ministers uitgenodigd om aan hen als volksvertegenwoordiging en regering symbolisch, zichtbaar en hoorbaar, een lied aan te bieden', meldt actiegroep Agractie.
Met het lied, getiteld 'Dit Land', wil de actiegroep iedereen oproepen 'om stil te staan bij dat wat we aan het kwijtraken zijn voor onszelf en onze toekomstige generaties', meldt mediapartner Omroep West. Verschillende politici zijn langsgegaan bij de demonstranten. Ook de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en voor Natuur en Stikstof gingen in gesprek met de boeren.

Stikstofbemiddelaar

In het Kamergebouw presenteerde stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag zijn rapport. Het kabinet moet wat Remkes betreft niet nu al tornen aan een van de voornaamste doelstellingen van het stikstofbeleid, een halvering van de uitstoot in 2030. 'Vooralsnog kan dat jaartal in de wet komen.' Wel moet gaandeweg gekeken worden of dit doel op iedere plek in het land haalbaar is. De stikstofkaart die in juni werd gepresenteerd zou wel van tafel moeten. Remkes concludeerde dat 'het kaartje veel te absoluut is overgekomen'. De kaart zou meer kwaad dan goed doen.
Tegelijkertijd stelde hij dat 500 tot 600 zogenoemde piekbelasters (die veel stikstof uitstoten) binnen een jaar moeten stoppen met het uitstoten van stikstof. Daar valt de industrie onder, maar het gaat vooral om boerenbedrijven. Het stoppen kan op meerdere manieren geregeld worden: door innovatie, andere bedrijfsvoering, verhuizing, of in het uiterste geval door het uitkopen. Bij dat laatste zou een 'ruimhartige regeling' moeten komen, al kan het ook zijn dat bedrijven gedwongen moeten worden om te stoppen.
Remkes sprak de afgelopen weken, op verzoek van het kabinet, met boeren, natuurorganisaties, lokale overheden en het bedrijfsleven. Hij concludeerde dat het vertrouwen onderling nog niet hersteld is. Remkes adviseerde ook de nieuwe minister van Landbouw, Piet Adema, om het land in te gaan om 'de werkelijke dialoog' aan te gaan, te luisteren en inhoudelijk te reageren. De agrarische sector werd geadviseerd structureel aan tafel te gaan zitten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!