Actievoerders overnachten op Koekamp in strijd tegen jeugddakloosheid

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Eveline van Egdom
DEN HAAG - Op de Koekamp wordt vanavond en vannacht actie gevoerd om aandacht te krijgen voor jeugddakloosheid. Dat gebeurt op Wereld Daklozendag. Er wordt samen gegeten voor het avond- en nachtprogramma van start gaat. De actie moet tot 8.00 uur de volgende dag gaan duren.
'Duizenden jongeren zijn dak- of thuisloos en dat aantal blijft groeien', schrijft Straat Consulaat bij de aankondiging van de actie 'Sleep out!' van de nieuwe coalitie SamenThuis2030. 'Geen thuis betekent geen basis om een leven op te bouwen en te dromen over de toekomst.' Er zou meer gedaan moeten worden om dakloosheid onder jongeren te voorkomen en te verminderen, al ziet ze het liefst dat er geen dakloze jongeren meer zullen zijn. 'Want iedereen heeft recht op een (t)huis.'
'Er wordt vandaag wereldwijd aandacht voor dakloosheid gevraagd, en wij doen dat in Den Haag', vertelt Joy Falkena van Straat Consulaat in Bob Staat Op. 'Dit jaar doen we dat specifiek voor jongeren, het duurt langer voor die zich melden voor hulp.'
SamenThuis2030 is een landelijke coalitie van mensen met ervaringskennis en belangenorganisaties die samenwerken om het beleid van dakloosheid in Nederland te veranderen. De coalitie bestaat uit Jongerenpanel de Derde Kamer, Basisberaad (Rotterdam), Don Bosco Straatvisie (Amsterdam) KernKracht (Midden-Holland), Don Bosco U2BHeard (Utrecht), Housing First Nederland en Straat Consulaat (Den Haag). Kansfonds ondersteund de coalitie.

'Het belangrijkste is dat er heel veel jongeren meedoen'

Met de overnachting willen de actievoerders politici zo ver krijgen dat ze iets aan het probleem gaan doen. Daarom wordt er ook een manifest met oplossingen aangeboden aan de staatssecretaris. In de avond zullen jongeren, politici en belangenbehartigers het woord voeren. 'Het belangrijkste is dat er heel veel jongeren meedoen aan het programma', vertelt Joy. Ze vertellen over hun ervaringen en potentiele oplossingen. De avond wordt afgetrapt door Gio, met een track over de periode dat hij zelf dakloos was.
In de nacht van maandag op dinsdag gaat de actie verder, dan gaan mensen met ervaringskennis, belangenbehartigers, hulpverleners, politici en mensen met een hart voor het thema jongerendakloosheid, met elkaar in gesprek over dilemma’s en oplossingen. Mensen die ook willen overnachten moeten zelf een tent en slaapuitrusting meenemen. 'Om iets meer beeld te krijgen ga ik zelf slapen in een shelterbag, dat is een soort waterdichte slaapzak. Die is speciaal ontwikkeld voor de winter: er zit een matje in en hij is waterdicht en zo kun je slapen in de open lucht', vertelt Joy.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!