Huizenprijzen in Den Haag gezakt en minder woningen verkocht

© Roselyn Tirado (Unsplash)
DEN HAAG - In Den Haag zijn afgelopen kwartaal 879 minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het vorige kwartaal zijn er 7,5 procent minder huizen verkocht. Ook de huizenprijzen zijn gedaald in vergelijking met het vorige kwartaal. Een gemiddeld huis kost nu 435.301 euro. In juli was dat nog 476.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
Ten opzichte van vorig jaar zijn de huizenprijzen wel iets gestegen, met 0,6 procent. Nog steeds wordt de helft van de Haagse woningen verkocht boven de vraagprijs.
Volgens NVM is de huizenmarkt iets rustiger en ruimer. Dat geeft kopers iets meer keuze. De prijzen stijgen nu een stuk minder hard met zo'n 2 procent, eerder was dat op jaarbasis nog 20 procent. Daardoor is de huizenmarkt nu een stuk stabieler. De gemiddelde verkoopprijs in Nederland is in het derde kwartaal 425.000 euro. Dat is een daling van 5,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Keerpunt

De oververhitte huizenmarkt heeft na anderhalf jaar een keerpunt bereikt, aldus NVM. 'De prijsdaling is nu is relatief bescheiden, afgezet tegen de extreme prijsstijgingen van de afgelopen kwartalen.' Toch is de makelaarsvereniging nog niet heel euforisch. 'We zijn nog ver verwijderd van een normale markt.' Daarvoor is het aanbod, zowel in aantal als soorten woningen nog niet voldoende.
Ondanks dat het aanbod groeit, groeit ook het aantal huishouders en dus de vraag naar woningen. Op dit moment is er landelijk nog een tekort van meer dan 300.000 woningen. 'Makelaars moeten nog te veel nee verkopen', aldus de NVM.

Goed voor starter

Maar de invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en de inflatie halen wel de gekte uit de markt, aldus NVM. Dat betekent wel dat kopers meer keuze hebben. 'Dat kan ook de starter op de woningmarkt helpen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!