Archeoloog Mignonne over leeuwenbotten: 'Wisten niet meteen dat het zo'n bijzondere vondst was'

Archeoloog Mignonne Lenoir en wethouder Saskia Bruines
Archeoloog Mignonne Lenoir en wethouder Saskia Bruines © Frank Jansen (gemeente Den Haag)
DEN HAAG - Ze zijn een beetje bruin en lijken op hout: de eeuwenoude leeuwenbotten die zijn gevonden op het Buitenhof. De botten stammen uit de 14de eeuw. 'De leeuwen werden gebruikt als een soort prestigieuze gift om economische banden en bondgenootschappen te sluiten', vertelt Mignonne Lenoir, archeoloog bij de gemeente, in Bob Staat Op.
De botten werden vorig jaar gevonden tijdens opgravingen. 'We hebben ze gevonden in een kuil met heel veel botten. Toen we ze vonden wisten we niet dat het zo'n bijzondere vondst was.' In de kuil lagen ook botten van honden, konijnen en zelfs een damhert.
Archeologen denken dat de leeuwen in de 14de eeuw bij het Buitenhof leefden. 'Omdat we rekeningen hebben uit die periode waarin wordt vermeld dat er leeuwen zijn.' Het zijn de eerste en oudste resten van leeuwen die in Nederland zijn opgegraven.

Tentoonstelling 40 bijzondere vondsten

Ze weten daardoor ook dat de dieren goed verzorgd werden, want ook daar zijn documenten van gevonden. 'Waarin werd vermeld hoeveel schapen en kalveren werden gekocht om ze te voeren. In 1347 waren het 178 schapen en 43 kalveren. Die hebben lekker gegeten vroeger.'
De botten worden van 17 oktober tot en met 18 november tentoongesteld in het Atrium van het stadhuis voor het veertigjarig bestaan van de archeologieafdeling van de gemeente Den Haag. 'Daar worden de veertig mooiste vondsten tentoongesteld.'
© Frank Jansen (gemeente Den Haag)

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!