'Meer dan een ton aan verdachte donaties in zaak Richard de Mos'

Richard de Mos gemeente Den Haag
Richard de Mos gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de corruptiezaak tegen Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag een bedrag van in totaal 113.000 euro aan donaties als verdacht bestempeld. Het gaat om donaties van Haagse vastgoed- en horecaondernemers aan de partij van Richard de Mos. In ruil voor de donaties zouden de oud-wethouders de ondernemers toegang hebben gegeven tot geheime informatie en ze een voorkeursbehandeling hebben gegeven, zo stelt het OM.
Dit staat in de aanklacht die vrijdag 14 oktober en maandag 17 oktober tijdens een regiezitting in de rechtbank in Rotterdam behandeld wordt. Naast De Mos en Guernaoui staan ook voormalig Hart voor Den Haag-raadslid Nino Davituliani, drie vastgoedondernemers en twee horecaondernemers terecht. De Rijksrecherche viel op 1 oktober 2019 de woningen en werkkamers binnen van De Mos en Guernaoui.
Een van de verdachte vastgoedondernemers heeft een keer een bedrag van 20.000 euro overgemaakt aan Hart voor Den Haag en een keer een bedrag van 32.500 euro. Ook zou hij een bouwkraan ter beschikking hebben gesteld voor een klusje bij De Mos thuis, schrijft Omroep West.

Campagne

Een andere verdachte in de zaak heeft in campagnetijd rondom de verkiezingen in 2018, aan de partij een bedrag van 6.050 euro overgemaakt voor het maken van een website en een bedrag van 5.057,80 euro voor een tv-reclame op regioTV.
Verder betaalde een Haagse horecaondernemer voor advertenties voor Hart voor Den Haag in lokale kranten en voor de aanschaf en reparatie van een campagnebus in de verkiezingscampagne van 2018. De bedragen hiervoor liepen op tot in totaal 49.477 euro. Ook heeft hij een of meer verkiezingsbijeenkomsten van Hart voor Den Haag betaald inclusief eten en drinken.

Beslissingen

Het zijn allemaal betalingen die het OM verdacht vindt, omdat het de verhouding tussen de politici en de ondernemers vertroebelde. Daardoor zouden De Mos en Guernaoui als wethouders niet meer neutraal en onafhankelijk beslissingen kunnen nemen.
Zo zorgden de donaties ervoor dat de ondernemers een voorkeursbehandeling kregen wanneer De Mos en Guernaoui politieke beslissingen moesten nemen of voorstellen indienden, aldus het OM. De ondernemers kregen bovendien de kans om invloed uit te oefenen op het huisvestings- woningbouw en vergunningenbeleid van de gemeente Den Haag. Ook kregen de ondernemers toegang tot geheime en vertrouwelijke informatie, zegt het OM.

Ombudspolitiek

De Mos en Guernaoui ontkennen alle beschuldigingen. Volgens de politici is er geen sprake van corruptie en stond er niets tegenover de donaties die zij kregen. In een boek dat De Mos schreef over de zaak beschrijft hij dat hij juist trots is op zijn 'ombudsman-politiek' en dat veel plannen goed waren voor de hele stad. Ook wijst hij erop dat lokale partijen voor hun financiën afhankelijk zijn van donaties uit de stad. Lokale partijen krijgen geen landelijke subsidies, waar lokale afdelingen van landelijke partijen wel van profiteren, zegt hij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!