Demonstratie op Malieveld tegen geweld van Iraans regime: 'Vrouw, leven, vrijheid'

Demonstratie op Malieveld tegen geweld van Iraans regime
Demonstratie op Malieveld tegen geweld van Iraans regime © Regio15
DEN HAAG - In Den Haag is zaterdag een demonstratie tegen het geweld van het Iraanse regime. Over de hele wereld zijn er demonstraties na de dood van de 22 jarige student Mahsa Jina Amini. De demonstratie start om 14.00 uur op het Malieveld.
De Iraanse politie arresteerde Mahsa omdat haar hoofddoek niet goed zou zitten. Vervolgens is de vrouw mishandeld en overleden aan haar verwondingen.
Al tientallen jaren vechten vrouwen, in Iran en daarbuiten, voor hun vrijheid. Ze willen een einde aan de onderdrukkingen en scanderen daarom 'Vrouw, leven, vrijheid'.

'Zeg haar naam!'

De afgelopen twee weken zijn er in Nederland diverse solidariteitsdemonstratie geweest. Op deze zaterdag worden er wereldwijd demonstraties georganiseerd om vrouwen in het Iraanse regime te steunen.
De actievoerders vinden dat de Nederlandse regering in de Europese Unie en de Verenigde Naties zou moeten pleiten voor sancties tegen het Iraanse beleid. Bovendien willen ze dat Nederland de Iraanse ambassadeur dringend verzoekt het politiegeweld in Iran hard te veroordelen.

Malieveld

Tijdens de demonstratie spreken D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, SP-partijleider Lilian Marijnissen en fractieleider Sylvana Simons van BIJ1. Initiatiefnemers van de demonstraties zijn onder andere Eerste Kamerlid Farah Karimi (GroenLinks) en voormalig PvdA-leider Lilianne Ploumen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!