Street artist Gleo maakt muurschildering van 700 vierkante meter aan Troelstrakade

Street artist Gleo en haar muurschildering in Moerwijk
Street artist Gleo en haar muurschildering in Moerwijk © Mauritshuis
DEN HAAG - Aan de Troelstrakade is sinds vrijdag een muurschildering van maar liefst 700 vierkante meter te zien. Het is het vierde kunstwerk van de Mauritshuis Muâhtjes voor de viering van het 200-jarig bestaan van het museum.
De Colombiaanse street artist Gleo koos voor het werk van Ambrosius Bosschaert de Oude uit de zeventiende eeuw. In Moerwijk schilderde zij bloemen uit verschillende landen en in verschillende jaargetijden. 'Het is een boeket bloemen dat eruit ziet alsof het uit een raam komt, vertegenwoordigd door een vrouwelijk personage', aldus Gleo. Ze gebruikt bloemen die zij op haar reizen heeft gevonden als inspiratiebron.
Gleo komt uit Cali, een grote stad in Colombia, en begon op haar 17de met street art om haar eigen buurt op de vrolijken. Inmiddels zijn haar kunstwerken te zien in steden als Brussel, Rabat en São Paulo. Het Haagse kunstwerk is haar eerste grote muurschildering in Nederland.
© Mauritshuis
'Oude vaas met bloemen in een venster' is één van de topstukken uit de collectie van het Mauritshuis. Bosschaert schilderde dit bontgekleurde boeket van wel dertig verschillende soorten bloemen. Ter voorbereiding bestudeerde hij gedurende een jaar de bloemen los van elkaar. Zo kon hij een boeket samenstellen van bloemen die in werkelijkheid niet tegelijkertijd bloeien. Als het ware een 'onmogelijk' boeket.

Mauritshuis Murals/Muâhtjes

Het kunstwerk in Moerwijk is de vierde Mauritshuis muurschildering. De andere street art is te zien in Morgenstond, Bouwlust en Vrederust en Transvaal. De vijfde muurschildering wordt in 2023 gemaakt op de Melis Stokelaan. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door kunstwerken uit het Mauritshuis.
Nadia van Luijk werkt aan haar levensgrote muurschildering in Transvaal
Nadia van Luijk werkt aan haar levensgrote muurschildering in Transvaal © Mauritshuis
Muurschildering van Super A & Collin van der Sluijs
Muurschildering van Super A & Collin van der Sluijs © Ivo Hoekstra

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!